Vijesti iz BiH
utorak, 21 April 2020 00:00

Vozači optužuju Hrvatsku: Zatvaranje granica poskupljuje robu u BiH

Ocijeni...
(0 glasova)

hrvatska3Od 15 graničnih prijelaza između Hrvatske i Bosne i Hercegovine za transport roba, otvorena su samo tri.

O problemima vozača zbog restriktivnih mjera Hrvatske izvijestila je i Evropska federacija vozača (FIA).

Hrvatska je od nedjelje ukinula odluku prema kojoj se transport stranih roba kamionima kroz tu zemlju proteklih 30 dana morao odvijati u konvojima i pod strogom policijskom pratnjom, ali je i dalje većina graničnih prelaza sa susjednim zemljama zatvorena. To je jedna od mjera koju je Nacionalni stožer Hrvatske donio zbog suzbijanja novog korona virusa.

Firme iz Bosne i Hercegovine koje se bave transportom i kojima je put preko Hrvatske najbliži prema Zapadnoj Evropi kritikuju tako strogu politiku hrvatskih vlasti. Smatraju da su mjere poput prolaska stranih kamiona kroz Hrvatsku u organiziranim konvojima bile nepotrebne, čak i diskriminirajuće. Pozivaju se na odluku Evropske komisije prema kojoj države članice EU-a ne bi trebale praviti razliku između vozila koja prevoze robu za njihovu upotrebu ili su samo u tranzitu.

Nepotrebnim smatraju i zatvaranje većine graničnih prelaza između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Navode da ta mjera osim štete po bosanskohercegovačku privredu nema nikakvu drugu ulogu. Tim kritikama pridružili su se i neki prevoznici iz Hrvatske, koji podržavaju bosanskohercegovačke kolege.

Granični prelazi

Prema podacima Hrvatskog automoto kluba od ponedjeljka poslije podne između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sa kojom Hrvatska ima najdužu granicu, oko 1.000 kilometara, od 15 graničnih prelaza prve i druge kategorije otvorena su tek tri prelaza za transport roba: Nova sela, Gradiška i Šamac. Iz MUP-a Republike Hrvatske navode da drugi granični prelazi nemaju potrebne inspekcije službe i zbog toga nisu u upotrebi tokom vanrednog stanja, kada je važna kontrola svakog putnika.

Između Hrvatske i Slovenije otvoreni su granični prelazi Bregana i Macelj, sa Mađarskom su u funkciji prelazi Goričan i Duboševica, a sa Srbijom samo jedan – Bajakovo.

Tuzlanski kanton, jedna od najrazvijenijih industrijskih regija u Bosni i Hercegovini ostao je uskraćen za granični prelaz Županja kojeg su privrednici iz tog dijela Bosne i Hercegovine do sada koristili. Kamioni sa tog prelaza već mjesec dana idu na granični prelaz Šamac, od Županje udaljen oko 25 kilometara, ili na Gradišku, udaljena oko 140 kilometara.

Od 23. marta do 18. aprila, prema podacima koji su dati na uvid Al Jazeeri, na granični prelaz Gradiška ušlo je nešto više od 8.440 kamiona, ili oko 340 kamiona dnevno u prosjeku, što znači da je za prolazak na ovom graničnom prelazi potrebno čekati satima. To poskupljuje cijenu transporta i cijenu samog proizvoda dok dođe do krajnjeg kupca u Bosni i Hercegovini. Takva mjere smatraju se dodatnim udarom na bosanskohercegovačke građane čiji je životni standard daleko ispod evropskog.

Bez graničnog prelaza ostala je i Bosanska Krajina, najzapadniji dio Bosne i Hercegovine, iz koje umjesto Graničnog prelaza Izačić sada također koriste prelaz u 160 kilometara udaljenijoj Bosanskoj Gradišci. Put od dva i po sada od Bihaća do Zagreba pretvorio se u put od cijeli dan.

Nepotrebne mjere

Ograničavanje na samo tri granična prelaza vozačima stvara dodatne kilometre, oduzima mnogo više vremena i proizvodi dodatne troškove, kaže za Al Jazeeru vozač Jasmin Milišić. Od Sarajeva do slovenske granice i nazad ranije mu je trebalo dva dana, no zbog vanrednih pravila hrvatske vlade sada ostaje mnogo duže.

O problemima vozača zbog restriktivnih mjera Hrvatske izvijestila je i Evropska federacija vozača (FIA).

Branko Filipović iz Županja šped iz Hrvatske rekao je Al Jazeeri da mu je žao kolega iz Bosne i Hercegovine i da lično ne razumije neke od odluka hrvatskih vlasti.

“Ne znam koji su razlozi da je neko donio takve odluke. Od Županje do uključenja na autoput dalje prema Beogradu ili Zagrebu i Sloveniji su svega tri kilometra. Ljudi uopće ne moraju doći u kontakt sa naseljenim mjestom. Sa graničnih prelaza Šamac i Gradiška do autoputa je mnogo duže, 10 ili 15 kilometara”, kaže Filipović. Uključivanjem samo graničnog prelaza Županja uveliko bi smanjilo pritisak na prelazima u Gradišci i Šamcu.

Ipak, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u nedjelju je rekao da su i dalje na snazi mjera prema kojima će strani kamioni prilikom ulaska u Hrvatsku dobiti obavijest da smiju voziti samo autoputom, zaustavljati se samo na tačno određenim mjestima, i ići na tačno određene granične prelaze, što znači da će transport roba u Bosnu i Hercegovini još neko vrijeme ostati otežan.

Armin Aljović (Al Jazeera)

Procitano 1196 puta

S5 Box