Vijesti iz BiH
srijeda, 29 April 2020 00:00

Šunje: Proizvodnju hrane treba držati u svojim rukama

Ocijeni...
(0 glasova)

poljoprivredaAziz Šunje, profesor s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, kaže da utjecaj pandemije i poduzetih zabrana za njeno suzbijanje na javni sektor ovisi od vrste preduzeća, konteksta biznisa kojim se bave.

"Činjenica je da je javni prijevoz potpuno zaustavljen te su kompanije kao što je GRAS najpogođenije. Željeznice su obustavile putnički prijevoz, ali oni funkcionišu u domenu teretnog saobraćaja, a njima je to osnovni biznis. S druge strane, imate BH Telecom koji odlično radi jer je to takva industrija koja u ovom vremenu nije izgubila, nego dobila", kazao je Šunje.

Autoceste Federacije BiH više su investicijski opredijeljene, nastavlja on, a gubitak prihoda bit će uslovljen činjenicom da se ljudi manje kreću, time i manje plaćaju cestarinu.

"Ima industrija koje su koronom mnogo više pogođene, kao što je generalno prijevoznička", kaže Šunje te navodi kako komunalna preduzeća posluju bez teškoća.

Šunje smatra da najave smanjenja kapitalnih investicija zbog usvajanja tzv. "korona-zakona" nisu pravi potezi te da bi nakon zaustavljanja pandemije aspekt javnih radova mogao premostiti taj "gap" koji je nastao.

"Mi nažalost imamo puno prostora za javne radove kada je riječ o autocestama. Kažem 'nažalost' jer je sve to trebalo biti puno ranije završeno. Bez oklijevanja treba nastaviti kapitalne investicije, a mi tu imamo dva resora autoceste i Blok 7 TE Tuzla i to bi se koliko vidim trebalo nastaviti", zaključio je Šunje.

Profesor Šunje kaže kako je pandemija pokazala da u vrijeme krize u svojim rukama treba držati ključne pretpostavke za normalan život.

"Nema dvojbe da su to energija, putna infrastruktura, a morao bi se pojačati sektor poljoprivrede. Jedna od naučenih lekcija na nivou države je da bi trebalo znatno podići poljoprivredu, ali ne samo u smislu proizvodnje poljoprivrednih artikala, nego i prerađivačkih kapaciteta. Imamo AS Holding, Madi, Akovu..., ali je to nedovoljno. Hrana, energija, telekom, putna i željeznička infrastruktura stvaraju pretpostavke normalnog života, logično je da su u javnom sektoru, jer imaju karakter javnog dobra", zaključio je u razgovoru za Klix.ba Aziz Šunje.

(klix.ba)

Procitano 1133 puta

S5 Box