Vijesti iz BiH
utorak, 05 Maj 2020 00:00

Uz poštivanje mjera, od sutra u džamijama obavljanje džume, podne i ikindije namaza

Ocijeni...
(0 glasova)

namaz4Od sutra na snagu stupa instrukcija Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donesena na sjednici Rijaseta 30. aprila 2020, prenosi Anadolija.

Kako se navodi na sajtu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ta instrukcija predviđa otvaranje džamija za dnevne namaze (džuma, podne i ikindija), uz poštivanje važećih preporuka i propisa nadležnih organa i ranijih instrukcija Rijaseta o poštivanju mjera zaštite tokom boravka u džamijama.

Prethodnih sedmica džamije u Bosni i Hercegovini, kao i u mnogim drugim zemljama u svijetu, bile su zatvorene zbog situacije izazvane korona virusom.

Obavljanje namaza u džamijama obustavljeno
Glasnogovornik Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Muhamed Jusić ranije je za bosanskohercegovačke medije rekao da Islamska zajednica ima preporuke za otvaranje džamija.

Jusić je tada rekao da nikakva odluka o zajedničkim namazima u džamijama neće biti donesena bez instrukcije nadležnih institucija.

Zbog pandemije korona virusa zajedničko obavljanje namaza u džamijama obustavljeno je 17. marta, a broj vjernika na džumi je ograničen.

(Agencije)

Procitano 1374 puta

S5 Box