Vijesti iz BiH
ponedjeljak, 01 Juni 2020 00:00

Ne damo rijeku Neretvicu, nećemo hidoelektrane

Ocijeni...
(0 glasova)

neretvicaIako su vijećnici Općinskog vijeća Konjic u februaru izglasali obustavu radova na izgradnji 15 mini hidroelektrana na rijeci Neretvici, mašine bi danas ipak trebale doći na obalu rijeke Neretvice. No tome se oštro protive mještani Buturović Polja.

Nekoliko stotina građana okupilo se rano jutros s namjerom blokade puta bagerima i mašinama koje danas namjeravaju početi radove na izgradnji prve dvije mini hidroelektrane na rijeci dugoj 27 kilometara.

Oni smatraju kako će hidrocentrale uništiti biljni i životinjski svijet, s naglaskom na endemske vrste koje tu žive.

Mještani se od jutros nalaze kod mosta čija je nosivost, kako nam javljaju čitatelji, maksimalno 15 tona, ali i da su nepoznate osobe prije nekoliko dana skinule te oznake.

I nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo došao je pružiti podršku mještanima Butorović Polja.

"Valjda u ime naroda žele da nam oduzmu i prirodu. A što se tiče toga, evo naroda ovdje", poručio je Nikšić koji smatra da i iza ovoga stoji SDA.

On je kazao da narod neće dozvoliti uništavanje prirode i pitke vode.

Mještani koji žive u dolini ove rijeke te brojni aktivisti za zaštitu okoliša ranije su organizovali proteste, potpisivanje peticije te su angažovali advokatski tim. Obratili su se i UNESCO-u tražeći pomoć u zaštiti prirode, ali i endemskih vrsta poput potočne pastrmke i riječnog raka koji tu žive.

(klix.ba)

Procitano 1199 puta

S5 Box