Vijesti iz BiH
ponedjeljak, 08 Juni 2020 00:00

Ministarstvo finansija Federacije BiH dijelilo milione KM bez javnih poziva i kriterija

Ocijeni...
(0 glasova)

novac2Raspodjela sredstava tekućih transfera nižim nivoima vlasti u ukupnom iznosu od 18 miliona KM izvršena je bez javnog oglašavanja i bez primjene kriterija utvrđenih odlukom Vlade o utvrđivanju kriterija raspodjele sredstava, stoji u izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH o radu Federalnog ministarstva finansija za prošlu godinu.

Na čelu ovog ministarstva nalazi se ministrica Jelka Milićević (HDZ). Kako navode revizori, nije osiguran potpun nadzor nad korisnicima sredstava, niti je jedan broj korisnika uopće dostavio izvještaj o namjenskom utrošku sredstava u skladu s vladinom odlukom.

Također, korisnicima za 2018. godinu koji nisu opravdali namjenski utrošak sredstava, ona su dodijeljena u 2019. godini, što, kako tvrde revizori, nije u skladu sa Zakonom o budžetima FBiH.

Naveden je primijer odluke Vlade FBiH od 4. jula prošle godine kojom je dodijeljen iznos od 4,8 miliona KM pa je tako BPK dobio tri miliona, ZHK 760.000, PK 670.000 i LK 370.000 KM. Ministarstvo finansija, kažu revizori, kod ove odluke nije postupilo prema mišljenju Ureda za zakonodavstvo da ugradi uredbu o izvještavanju o utrošku sredstava, a nije bilo nikakvog javnog oglašavanja. Revizori nisu pronašli kriterije na osnovu kojih su podijeljena sredstva.

Također, istog dana je donesena odluka da se 1,2 miliona KM podijeli gradovima i općinama, ali opet bez dokumentacije o načinu raspodjele sredstava i bez javnog oglašavanja.

Nadalje, od ukupno dodijeljenih 12 miliona KM u 2018. gradovima i općinama, zaključno sa 27. aprilom ove godine, sedam gradova i općina Ministarstvu finansija uopće nije dostavilo izvještaje o trošenju tog novca.

Revizori navode i da Ministarstvo finansija nije poduzelo adekvatne mjere za naplatu potraživanja po kreditima u iznosu od 176,7 miliona KM. Nenaplaćena potraživanja starija od šest mjeseci, naveli su dalje revizori, uopće nisu evidentirana na poziciji sumnjivih i spornih potraživanja.

Revizori su ustanovili i da ovo ministarstvo do danas nije postupilo po zaključku Vlade FBiH od 31. oktobra 2013. o finansijskim obavezama bivšeg Federalnog ministarstva odbrane kojima je regulisano izvršenje sudskih presuda po pitanju neisplaćenih plaća uposlenicima.

(klix.ba)

(klix.ba)

Procitano 1137 puta

S5 Box