Vijesti iz BiH
ponedjeljak, 10 Avgust 2020 00:00

Premijer FBiH sazvao hitan sastanak zbog povećanog broja zaraženih

Ocijeni...
(0 glasova)

novalicNa sastanku će se razgovarati o poduzimanju daljnjih aktivnosti na prevenciji širenja COVID-a 19.

Federalni premijer Fadil Novalić također je bio zaražen novim korona virusom, ali se nakon oporavka vratio na posao Al Jazeera

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić za danas je sazvao hitan sastanak u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu na koji su pozvani premijeri svih deset kantona u Federaciji BiH, predsjedavajući oba doma Parlamenta Federacije BiH, te čelnici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, kao i federalnih uprava policije, inspekcije i civilne zaštite, izvijestila je Fena, pozivajući se na Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Na sastanku će se razgovarati o poduzimanju daljnjih aktivnosti na prevenciji širenja COVID-a 19.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić održao je u petak radni sastanak s pomoćnikom federalnog ministra zdravstva Goranom Čerkezom, te čelnicima Federalne uprave policije Ensadom Kormanom, Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisom Ajdinovićem i Federalne uprave civilne zaštite Mustafom Kadribegovićem.

Na sastanku su analizirane mjere i aktivnosti koje poduzimaju federalni organi u vezi sa sprečavanjem širenja COVID-a 19.

Zajednički rad

Konstatovano je da je povećan broj oboljelih, te da postoji tendencija rasta, ali je istaknuto da je situacija još uvijek pod kontrolom.

Ocijenjeno je da je potrebno zajedničko djelovanje Vlade Federacije BiH s vladama kantona, a sve kako bi se poduzele nove mjere i aktivnosti s ciljem sprečavanja nastanka i suzbijanja bolesti izazvane novim korona virusom. Istaknuto je da je neophodno pojačati i policijske i inspekcijske mjere nadzora provođenja sadašnjih mjera.

Registrovano je skoro 400 preminulih i više od 13,5 hiljada zaraženih u Bosni i Hercegovine od početka izbijanja pandemije u zemlji početkom marta, prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH. Najveće žarište trenutno je u Kantonu Sarajevo.

Epidemiolozi najavljuju da za sada ne razmišljaju o uvođenju strogih restriktivnih mjera, poput ograničavanja kretanja ljudi što je bio slučaj na početku izbijanja pandemije, no upozoravaju da građani sami moraju poštovati epidemiološke mjere, poput nošenja maski i održavanja fizičke distance, kako situacija ne bi izmakla kontroli.

(Agencije)

Procitano 932 puta

S5 Box