Vijesti iz BiH
srijeda, 12 Avgust 2020 00:00

Javne ličnosti iz Sarajeva zabrinuti poručile vlastima: Hitno reagujte

Ocijeni...
(0 glasova)

sarajevoGrađani Kantona Sarajevo pokrenuli su inicijativu za hitno provođenje mjera zbog širenja epidemije koronavirusa na ovom području te su svoje zahtjeve danas uputili nadležnima u KS.

Kako su naveli u svom pismu, objavljenom na novoformiranoj Facebook grupi, zabrinuti su za živote i zdravlje članova porodica i prijatelja te su užasnuti i preplašeni izostankom minimuma neophodnih reakcija nadležnih institucija usljed pandemije koronavirusa.

"Zato od vas, kao najodgovornijih predstavnika vlasti, kao i od svih odgovornih za rad nadležnih institucija, zahtijevamo da odmah hitno poduzmete mjere u Kantonu Sarajevo", navode građani u pismu upućenom predsjedniku Vlade KS, predsjedniku Skupštine KS, predsjedniku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS te Kantonalnoj upravi civilne zaštite i direktoru uprave.

Građani su nadalje naveli koje mjere zahtijevaju, a to su:

- Stvaranje zakonske i organizacione pretpostavke za rigoroznu primjenu novčanih sankcija za sve građane koji u zatvorenim i otvorenim prostorima ne nose na licu zaštitne maske u skladu s uputstvom nadležnih zdravstvenih institucija;

- Stvaranje zakonskih i organizacionih pretpostavki za provođenje mjere zabrane okupljanja građana u grupama većim od deset osoba u zatvorenim i otvorenim prostorima;

- Okončanje pogubnih sukoba između zdravstvenih ustanova i precizno definiranje njihove saradnje, obaveza i dužnosti;

- Poziv odgovornim institucijama u drugim kantonima, Federaciji BiH, RS-u i Brčko distriktu na poduzimanje navedenih ili sličnih mjera.

Pismo potpisuje više od 500 građana i građanki Sarajeva, a među njima su:

Članovi grupe su pozvali građane i građanke Kantona Sarajevo da pismo istog sadržaja upute sa svojih ličnih e-mail adresa na e-mail adrese nadležnih te da po mogućnosti na svojim profilima na društvenim mrežama objave screenshot poslanog emaila.

 

(klix.ba)

 

Procitano 1015 puta

S5 Box