Vijesti iz BiH
četvrtak, 17 Septembar 2020 00:00

Trnka: Nametanje koncepta koji kreiraju Milanović i Vučić je opasna rabota po BiH

Ocijeni...
(0 glasova)

bih3Profesor ustavnog prava Kasim Trnka komentarisao je za Klix.ba jučerašnju posjetu Milorada Dodika Hrvatskoj, ali i koncept koji, kako kaže, kreiraju predsjednici Hrvatske Zoran Milanović i Srbije Aleksandar Vučić.

"Ničim izazvan predsjednik Republike Hrvatske je krenuo u otvoreno miješanje u unutrašnje stvari BiH, navodno da on rješava krizu u BiH i pritome nameće koncept da ne razgovara sa službenim predstavnicima države, nego s predstavnicima naroda, kako on kaže", istakao je Trnka.

Iz Ureda predsjednika Hrvatske poručili da je Dodik u Zagrebu kao predstavnik Srba, a ne BiH

Nažalost, smatra ugledni profesor, to nije samo njegova ideja. Trnka kaže da je lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na terenu samo izvršitelj koncepta koji nameću predsjednici Milanović i Vučić.

"Isti koncept se nameće iz Beograda. Predsjednik Vučić uvijek govori da treba urediti odnosi Srba i Bošnjaka ili Srba i Hrvata itd. Ni jedni ni drugi ne govore da će problem rješavati s institucijama države BiH. Ako bi to htjeli, oni su pozvani, jer su potpisnici Dejtonskog mirovnog sporazuma, što implicira da su tokom rata bili duboko involvirani u sukobe. Ako žele pomoći BiH i da eventualno traže poboljšanje Dejtonskog sporazuma, onda su se trebali obratiti institucijama vlasti BiH i da njihovi legitimni predstavnici rade zajedno s vlastima BiH, a podsjećam da je potpisnik Dejtonskog sporazuma u ime BiH bila Republika BiH", ističe Trnka.

Naš sagovornik smatra da u razgovorima treba da učestvuju službeni predstavnici vlasti Hrvatske, Srbije i BiH, a ne tzv. predstavnici naroda.

"Nametanje koncepta da se razgovara sa tzv. predstvnicima naroda, iako ne znam čime se legitimišu ti predstavnici naroda, je krajnje opasna rabota koja vodi negiranju državnosti BiH", smatra Trnka.

Podsjeća na izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Grlić-Radmana koji je jednom prilikom kazao da Željko Komšić nije legitiman predstavnik Hrvata.

"Željko Komšić je u skladu s Ustavom BiH i zakonom legalno izabran za člana Predsjedništva BiH. Dok je takva situacija, ima da se poštuje ta institucija, sve dok se ne promijeni izborni zakon i odnosi ne urede drugačije", poručio je Trnka.

Za kraj podsjeća da su se Hrvatska i Srbija ugovorom Dejtonskog sporazuma obavezale da će poštovati suverentitet, teritorijalni integritet i političku neovisnost BiH.

"BiH mora insistirati na službenim kontaktima sa zvaničnim državnim organima BiH. Trebalo bi izbjegavati kontakte, navodno na nacionalnom nivou", zaključio je.

(klix.ba)

Procitano 679 puta

S5 Box