Vijesti iz BiH
četvrtak, 10 Decembar 2020 00:00

SDA nakon skidanja ploče: Karadžić, Krajišnik i Plavšić treba da ostanu bez odlikovanja u NSRS-u

Ocijeni...
(0 glasova)
“Skidanje ploče sa imenom Radovana Karadžića predstavlja pozitivan korak, koji će doprinijeti izgradnji pomirenja i bolje klime za odrastanje novih generacija u Bosni i Hercegovini. Istovremeno, potpuno je nedopustivo da, nakon što je skinuta tabla sa imenom Radovana Karadžića, ostanu na snazi odlikovanja koja je uručila Narodna skupština entiteta RS, kao institucija od većeg značaja nego što je to Studentski dom”, saopćila je SDA.

SDA smatra da bi Dodiku i SNSD-u trebalo da budu jasne poruke koje je više od 40 svjetskih državnika ove godine poslalo sa obilježavanja genocida u Srebrenici, a u kojima je jasno rečeno da je nedopustivo gloroficiranje ratnih zločinaca i negiranje genocida u Srebrenici. Ove poruke su potvrđene zaključcima ambasadora u Vijeću sigurnosti i Vijeću za implementaciju mira.

“Ovom prilikom pozivamo i OHR da, ukoliko zastupnici SNSD-a u Parlamentu blokiraju usvajanje Zakona o zabrani negiranja genocida, u skladu sa svojim obavezama i bonskim ovlastima donese ovaj zakon”, saopćila je SDA.

(Klix.ba)
Procitano 865 puta

S5 Box