Vijesti iz BiH
nedjelja, 13 Decembar 2020 00:00

Schwarz-Schilling: Dejton je potrebno mijenjati jer nije funkcionalan

Ocijeni...
(0 glasova)

bihBivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling, na skupu povodom obilježavanja 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma poručio je kako je Dejton potrebno mijenjati te da je BiH potrebna pomoć međunarodne zajednice po tom pitanju.
Scwarz-Schilling je naglasio kako je Dejton imao za cilj prije svega zaštititi interese tri najveće etničke skupine u BiH. Međutim, kako ističe, Dejton je Bosnu i Hercegovinu zbog toga učinio zemljom kojom je nemoguće upravljati.

"Svi znamo kada je i zašto donesen Dejtonski sporazum. 25 godina kasnije, stanje ne izgleda obećavajuće. Od 1993. godine pratim situaciju u Bosni i Hercegovini i mogu još jednom ponoviti da je Dejton učinio BiH zemljom kojom je nemoguće upravljati. Struktura Dejtona je imala za cilj zaštiti interese tri najveće etničke skupine u BiH. Međutim u praksi je država zaglavljena u slijepoj ulici", ističe Schilling.

Bivši visoki predstavnik prisjetio se i samih pregovora oko sporazuma.

"S obzirom da sam bio u Dejtonu, Holbrooke mi je rekao da namjera Sporazuma nije bila da zadrži lošu situaciju u zemlji i da takvo stanje ostane nepromijenjeno. On je trebao biti osnova za napredak.Njemački diplomata Wolfgang Ischinger je kasnije rekao da je bila greška što u Sporazum nije ugrađena obaveza da se nakon tri godine izvrši revizija. Svi znamo šta je naknadno trebalo uraditi, ali nešto se mora poduzeti sada", prisjetio se Schilling.

Za kraj obraćanja, Schwarz-Schilling je istakao kako je Bosni i Hercegovini potrebno pomoći u reformi Dejtonskog sporazuma te podsjetio da kroz OHR međunarodna zajednica i dalje ima mogućnosti da to i napravi.

"Dejton je potrebno mijenjati jer je jasno da nije funkcionalan, Međutim, malo se toga uradilo po tom pitanju jer se predstavnici tri najveće etničke grupe ne mogu dogovoriti. Mnogi građani prizivaju međunarodnu pomoć u vezi promjene Dejtona. Lideri bosanskih Srba boje se ove ideje jer je RS u Dejtonu priznata kao politički entitet. Za reforme je potrebno pripremiti put i to zahtijeva podršku međunarodne zajednice. Bosni i Hercegovini treba nova politika , snažnija podrška visokom predstavniku. Država to sama ne može uraditi i to je očigledno. Potrebna joj je pomoć. Mi smo to dužni uraditi", zaključio je Schilling.

(Klix.ba)

Procitano 778 puta

S5 Box