Vijesti iz BiH
ponedjeljak, 21 Decembar 2020 00:00

CIK: HDZ BiH vodi ispred Koalicije za Mostar

Ocijeni...
(0 glasova)

mostarPrema novim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine objavljeni u ponedjeljak za Gradsko vijeće Mostara i dalje vodi HDZ BiH, a slijedi probošnjačka koalicija, koju predvodi SDA.

Po tim podacima, za HDZ BiH glasalo je 37,48 posto birača, a slijedi Koalicija za Mostar, koju predvodi SDA, sa 29,49 posto osvojenih glasova.

BH. blok kojega čine SDP BiH i Naša stranka, dobio je 11,36 posto glasova.

U gradsko vijeće će ući još dvije stranke Hrvatska republikanska stranka i Srpska ista “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar”.

CIK je objavio podatke na temelju 41.441, odnosno 78 posto, obrađenih listića. Mostarsko Gradsko vijeće broji 35 vijećnika, a iz njega se bira gradonačelnik.

U dva kruga glasanja za izbor gradonačelnika potrebno je osigurati dvotrećinsku podršku, dok u trećem krugu odlučuje obična većina vijećnika.

Glasalo više od 50.000 Mostaraca

U Mostaru su u nedjelju, nakon 12 godina, održani prvi izbori za lokalna tijela vlasti, na kojima je glasalo nešto više od 50.000 birača.

Ranije u nedjelju su HDZ BiH i bošnjačka koalicija objavile da očekuju pobjedu na izborima u Mostaru

Do izbora je došlo nakon što su se čelnici HDZ-a BiH i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, dogovorili o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji se odnosi na Mostar.

Prethodno je aktivistica i političarka Naše stranke Irma Baralija dobila presudu protiv Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, zbog neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru, jer nije imala mogućnost glasanja.

(Al Jazeera i agencije)

Procitano 716 puta

S5 Box