Vijesti iz BiH
ponedjeljak, 28 Decembar 2020 00:00

Narandžasto upoziorenje u BiH: Nepovoljne vremenske prilike

Ocijeni...
(0 glasova)

olujaIz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZBiH) navode da se upozorenje odnosi na olujne udare juga u većem dijelu Bosne i Hercegovine.

"Očekuju se udari juga između 60 i 80 kilometara na sat, lokalno oko/iznad 90 kilometara na sat", saopšteno je iz FHMZBiH-a.

Meteorolog FACE TV-a Nedim Sladić je naveo da ovakvi udari vjetra mogu prouzrokovati velike materijalne štete.

"Primjera radi, ICON model za Sarajevo ima najjače udare koji dostižu brzinu i do 110 km/h, ECMWF do blizu 100, dok je GFS tek malo “blaži” - do 80 km/h. Slična situacija je i u ostatku države, pa će rijetko ko ostati pošteđen dosta izražene južine. U Hercegovini i zapadnim područjima Bosne s južinom ide i nova obilnija kiša, naročito u noćnim satima ponedjeljka i na prelazu s ponedjeljka na utorak. Kada se izvuče sredina sva tri spomenuta proračuna, tu smo negdje sa najjačim udarima na oko 95 km/h", poručuje Sladić.

Najgore od vjetra očekuje se od poslijepodnevnih sati ponedjeljka do prvih sati utorka

"Nažalost, s ovakvim udarima vjetra neminovno može biti velike materijalne štete, poteškoća u cestovnom i aviosaobraćaju, kao i počupanih dalekovoda, savijenih reklamnih ploča (ne zaboravimo da je jugo u Sarajevu početkom decembra 2010. godine imalo udare do 100 km/h uspjelo podići čitav kiosk u zrak), kao i poteškoća u telekomunikacijskom saobraćaju. Suvišno je govoriti o polomljenim granama i počupanim stablima iz korijenja, budući da smo i na manjim brzinama imali slične scenarije. Stoga, sklonite limene ljubimce u ponedjeljak na sigurno. Sa balkona ne bi bilo zgoreg unijeti cvijeće ili bilo kakve saksije budući da ovakvi udari vjetra će prevrtati manje predmete. Impresivno, no i prilično opasno. Entitetski zavodi, FHMZ i RHMZ, će svakako dati određena upozorenja na vremenske nepogode i jedino na osnovu njihovih upozorenja trebamo pravovremeno postupati", naveo je Sladić.

Na području Foče očekuje se vrlo jak jugozapadni vjetar s olujnim udarima, lokalno i do 90 kilometara na sat, posebno u planinama regije. Narandžasti meteoalarm za područje Foče upaljen je i zbog očekivanih obilnih padavina.

Na području Banjaluke mjestimično se očekuje pojačan vjetar sa udarima većim od 60 kilometara na sat zbog čega je na snazi narandžasti meteoalarm, a žuto upozorenje izdato je zbog mjestimično obilnijih padavina na jugu regiona.

Na području Trebinja očekuje se vrlo jak jugozapadni vjetar s olujnim udarima od 60 do 80, lokalno i do 90 kilometar na sat, posebno u planinama regije, kao i obilnije padavine zbog čega je na snazi narandžasto upozorenje.

U regiji Višegrada narandžasti meteoalarm upozorava na mjestimično pojačan vjetar s udarima od 60 do 80 kilometara na sat.

Za područje Prijedora na snazi je žuto upozorenje zbog mjestimično pojačanog vjetra.

Na području Mostara olujni udari juga lokalno će biti oko 90 kilometara na sat, a očekivana količina padavina od 20 do 40 litara po megtru kvadratnom upalila je žuti meteoalarm.

Za područja Sarajeva i Bihaća upaljen je narandžasti meteoalarm zbog olujnih udara juga od 60 do 80, lokalno i iznad 90 kilometara na sat, a na području Tuzle i do 100 kilometara na sat.

Narandžasto upozorenje izdato je i za regiju Livna zbog olujnih udara vjetra od 60 do 80, lokalno oko 90 kilometara na sat, a očekuje se i kiša do 40 litara po metru kvadratnom zbog čega je na snazi žuti metoalrm.

Narandžasti meteoalarm označava da su prognozirane opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Žuti meteoalarm upozorava da vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez.

(N1)

Procitano 678 puta

S5 Box