Vijesti iz BiH
utorak, 29 Decembar 2020 00:00

Federacija BiH se kod EU zadužuje čak 153 miliona i 750 hiljada eura

Ocijeni...
(0 glasova)

fadilnovalicVlada FBiH upoznata je o informaciji o Sporazumu o kreditnoj liniji - Makrofinansijska pomoć za Bosnu i Hercegovinu između Evropske unije kao zajmodavca i Bosne i Hercegovine kao zajmoprimca i Centralne banke BiH kao agenta zajmoprimca.

Prihvatila je zaduženje Federacije Bosne i Hercegovine po ovom sporazumu o kreditnoj liniji u iznosu do 153.750.000 eura, što iznosi 61,5 posto od ukupno odobrenih 250.000.000 eura za Bosnu i Hercegovinu.

EU je još u maju odlučila pomoći postcovid ekonomski oporavak u BiH tako što će dozvoliti kreditna sredstva koja su nam na raspolaganju 12 mjeseci, a bit će isplaćena u dvije rate. Sredstva se odobravaju s rokom otplate do 15 godina i grace periodom do pet godina.

Ova sredstva bi trebalo da doprinesu jačanju makroekonomske stabilnosti BiH, a cilj zaduženja je ublažavanje ograničenja u smislu finansiranja iz vanjskih izvora, ublažavanje platnog bilansa i ukupnih budžetskih potreba, ojačavanje stanja deviznih rezervi i pomoć u rješavanju tekućih i vanjskih finansijskih poteškoća radi ekonomske stabilizacije i programa reformi.

Odlukom je data saglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Federacije BiH, a za njegovo potpisivanje je ovlaštena federalna ministrica finansija.

(klix.ba)

Procitano 757 puta

S5 Box