Vijesti iz BiH
srijeda, 30 Decembar 2020 00:00

Optužnica protiv dvojice zločinaca iz Foče, jedan radio u policiji

Ocijeni...
(0 glasova)

sudbihTužilac Posebnog odjela za ratne zločine u Tužilaštvu BiH podigao je optužnicu protiv Spomenka Novovića i Borislava Pjane zbog zločina počinjenih nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Foče 1992. godine.

"Optuženi Novović tereti se da je lično, upotrebom hladnog oružja, ubio pet civila bošnjačke nacionalnosti, starije životne dobi, rođenih oko 1932. godine i starijih, nakon čega je kuću sa leševima ubijenih civila zapalio, kao i da je nakon toga učestvovao u ubistvu jednog civila starije životne dobi te nečovječnom postupanju prema dvije starije osobe bošnjačke nacionalnosti", navodi se u optužnici.

U optužnici je dodano da su zločini počinjeni u mjestima Dragočava, Pošajatovići i Šube, u općini Foča, u ljeto 1992. godine.

"Optuženi Pjano tereti se da je u mjestu Potpeće u ljeto 1992. godine sudjelovao u zarobljavanju i nezakonitom zatvaranju 17 osoba bošnjačke nacionalnosti, nakon čega je 11 osoba izvedeno iz kuće, a optuženi Pjano, zajedno s drugim osobama, lično i izravno, pucajući iz vatrenog oružja, učestvovao u ubistvu 6 osoba bošnjačke nacionalnosti koje su ostale u kući, nakon čega su počinitelji zločina u kuću ubacili bombu, a zatim zapalili kuću i leševe ubijenih civila", dodaje se u optužnici.

Kako je istaknuto u optužnici Tužilaštva BiH, grupu od 11 civila su zajedno sa još dva civila počinitelji transportirali kamionom i odveli u zarobljeništvo na području Foče te su nakon toga protjerani na područje Trnova.

Također, optuženi Pjano tereti se da je u augustu 1992. godine, uz prijetnju oružjem, opljačkao ženu bošnjačke nacionalnosti, od koje je oteo veću količinu obiteljskog zlatnog nakita, kao i da je nečovječno postupao prema jednom zarobljenom civilu bošnjačke nacionalnosti. Optuženi se terete za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona BiH. Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 54 svjedoka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH", istaknuto je u optužnici.

Podsjećamo, Novović i Pjano su uhapšeni u akciji SIPA-e 16. decembra, a Pjano je (1968.) trenutno zaposlen kao policajac u Foči.

(klix.ba)

Procitano 740 puta

S5 Box