Vijesti iz BiH
utorak, 12 Januar 2021 00:00

EU traži od BiH objavu prvih 50 korisnika sredstava pomoći u pandemiji

Ocijeni...
(0 glasova)

biheuIako je Evropska komisija ublažila uvjete koji su postavljenih bh. vlastima za 250 miliona eura makrofinansijske pomoći, neki od njih posebno su zabrinuli odgovorne.

Kako saznajemo, uvjet od kojeg bježi Vijeće ministara BiH je onaj koji obuhvata objavljivanje podataka o subjektima koji su dobijali, ali će i dobijati pomoć kroz korona-mjere.

"Objavljivanje, na tromjesečnoj osnovi, detaljnih informacija o usvajanju i provedbi hitnih mjera podrške tokom koronavirusa, uključujući iznose pomoći po kategoriji korisnika, identitet i iznos alociran na 50 najvećih korisnika pomoći, kao i uvjete i kriterije alokacije podrške, u skladu s državnim propisima o tajnosti", jasno je naznačeno u uvjetima potpisanog memoranduma u dijelu "Dobro upravljanje i borba protiv korupcije".

Kako se tumači, ovaj uvjet odnosi se na već ranije potrošena sredstva, ali i na redovno izvještavanje u narednom periodu.

Evropska komisija traži od naših vlasti i predočavanje amandmana na trenutni Zakon o visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VTSV) Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, u smislu uspostavljanja sistema provjere sadržaja imovinskih kartona sudaca i tužilaca te članova VSTV-a.

Kod podrške ekonomskom oporavku EU od naših vlasti traži smanjenje poreznog klina u oporezivanju rada za zaposlenike koji primaju male plaće, uz povećanje plaća nakon oporezivanja kroz amandmane na Zakon o porezu na dohodak i Zakon o socijalnim doprinosima u FBiH, čiji je cilj i povećanje stepena usklađenosti između dva entiteta.

Bosna i Hercegovina zadužila se kod Evropske unije za 250 miliona eura makrofinansijske pomoći, a detalji tog sporazuma zaključenog posljednjeg dana prošle godine ostali su skriveni široj javnosti. Uvjete je objavio portal Klix.ba, a u njima je sadržan samo dio onoga što se predviđalo te se može zaključiti da je kreditor jednim dijelom popustio Vijeću ministara BiH.

(klix.ba)

Procitano 780 puta

S5 Box