Vijesti iz BiH
srijeda, 13 Januar 2021 00:00

Stanje u BiH bolje na čuđenje ljekara: ´Ovo je suprotno svim očekivanjima´

Ocijeni...
(0 glasova)

virusBroj zaraženih i preminulih od posljedica koronavirusa drastično opada u Bosni i Hercegovini, a ni sami doktori nisu sigurni čemu to pripisati budući se u toj zemlji građani slabo pridržavaju epidemioloških mjera.

Prema podacima entitetskih zdravstvenih institucija u posljednja 24 sata preminulo je 15 osoba, a pozitivnih na virus SARS-CoV-2 je 442. Od toga broja 324 je novozaraženih u Federaciji BiH, u Republici Srpskoj od novoga virusa oboljele su 104 osobe, a u Brčko Distriktu je još 14 novih slučajeva. Ukupno je testirano 4307 osoba.

Direktor Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru dr. Ante Kvesić rekao su brojke zaraženih koronavirusom, kao i preminulih, posljednjih dana bitno bolje u odnosu na prethodne mjesece.

"Ono što se događa je donekle i suprotno očekivanjima stručnjaka. Prošli smo kroz vrijeme blagdana, ljudi su se više okupljali nego kroz ostatak godine i bila su očekivanja kako ćemo imati rast broja zaraženih. Umjesto toga, mi imamo pad brojki koje se odnose na koronavirus i mogu reći kako to nismo očekivali", rekao je Kvesić za portal Pogled iz Mostara.

Po njegovim riječima, smanjuje se i broj hospitalizovanih osoba zaraženih koronom, unatoč činjenici da rade kafići, restorani, a čak se organizuju i svadbe. Pri tome je poručio kako ne treba razmišljati o popuštanju mjera koje su na snazi.

"Ne smijemo zaboraviti da nam svaki dan i dalje dolaze zaražene osobe u teškom stanju, imamo ljude na respiratorima i borimo se za njihove živote. Moramo ostati ozbiljni, oprezni i učiniti da i ove brojke koje imamo ovih dana budu što manje", dodao je Kvesić.

(6yka.com)

Procitano 846 puta

S5 Box