Vijesti iz BiH
petak, 05 Februar 2021 00:00

Glamočak: Poskupljenje struje je bahatost i zločin

Ocijeni...
(0 glasova)

strujaGeneralni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je da će povećanje cijene električne energije biti minimalno i naveo da će potrošaču koji ima račun od 50 KM povećanje iznositi manje od dvije marke.

Petrović je istakao da se to povećanje neće desiti svim domaćinstvima u Republici Srpskoj, te da je intencija da privredni subjekti koji troše ne više od 35.000 kilovatsati cijena električne energije bude smanjena, jer je sada visoka. Njima će doći do smanjenja cijene do desetak odsto u ukupnom računu.

– Naše opredjeljenje je da povećanje cijene bude najminimalnije što može, jer pratimo politiku Vlade Republike Srpske i nastojimo da osnažimo status energetski zaštićenog kupca – naglasio je Petrović za ATV.

On je pojasnio da niskim cijenama u odnosu na proizvodne “Elektroprivreda” godišnje gubi 30 miliona KM, odnosno mora da ih nadomjesti iz nekih drugih izvora kako bi stanovništvo uspjelo da dobija struju po povoljnoj cijeni.

– Što se tiče drugog pristupa, tržišnog, kada bismo tu istu električnu energiju prodavali na tržištu BiH ili Balkana, mi bi u budžetu imali 90 miliona KM. Mi na taj način ublažavamo svoje subvencije – naveo je Petrović.

On je istakao da je do poskupljenja moralo doći jer postoje jasne procedure i zakoni u Republici Srpskoj u slučaju kada neki od regulisanih proizvođača električne enrgije, a ima ih pet – dvije termoelektrane i tri hidroelektrane, dobije ili mu se odobri povećanje cijena električne enrgije.

– To se mora u određenom procentu prenijeti na javno snabdijevanje, koje se sastoji od domaćinstava i privatnih preduzetnika koji godišnje ne troše više od 35.000 kilovatsati električne energije. To je učešće od 45 odsto javnog snabdijevanja u tom odobrenom povećanju cijena električne energije – pojasnio je Petrović.

Iz opozicije oštre kritike na račun povećanja cijene električne energije

Član Predsjedništva SDS-a Nedjeljko Glamočak istakao je kako je najavljeno povećanje cijene električne energije u doba pandemije, kada ljudi svakodnevno ostaju bez posla, "čista bahatost i zločin prema sopstvenom narodu".

"Ponovo će Elektroprivreda RS-a svoju nesposobnost u upravljanju resursima koje nam je dala priroda platiti našim novcem, dok vlast godišnje trpa milione KM u džepove vlasnika mini hidrocentrala na osnovu naknade za obnovljive izvore energije koji, pored što nam uništavaju rijeke, uzimaju i crno ispod nokta naših građana", naglasio je Glamočak.

On je kazao da građani više neće ćutati dok vlast uvodi nove namete kako bi pratila svoju nesposobnost preko leđa građana Republike Srpske.

"Prirodna bogatstva, prije svega rijeke i rudna bogatstva, kao i naslijeđena elektoenergetska infrastruktura iz bivše države bi trebali biti garant da struja bude jeftin energent za naša domaćinstva. Luka Petrović ponovo priča o tržišnoj cijeni struje za domaćinstva. To je kao kad bi vlast Saudijske Arabije svojim građanima uvela tržišnu cijenu na naftu", objasnio je Glamočak.

On je kazao da je elektroenergentski sektor postao leglo javašluka i poligon za partijska uhljebljavanja i sumnjive nabavke.

"Građani godinama plaćaju naknade za obnovljive izvore energije gdje vlasnici mini hidroeletrana uništavaju naše rijeke za ogroman profit. Za svake izbore u javna preduzeća, hidroelektrane i termoelektrane, se zaposli armija partijske vojske SNSD-a. Dvorske firme dobijaju milionske tendere za poslove koji vrijede desetostruko manje. I sad cijenu javašluka Luka Petrović želi da svali na leđa građana. Neka zna da neće moći", zaključio je Glamočak.

(6yka.com)

Procitano 1014 puta

S5 Box