Vijesti iz BiH
ponedjeljak, 08 Mart 2021 00:00

Gradilište u Sarajevu na kojem niče tvornica koja će zaposliti 1.000 radnika

Ocijeni...
(1 glasova)

tvornica2Oko 20.000 kvadrata proizvodnih pogona uskoro će biti u funkciji za potrebe firmi iz oblasti autoindustrije.

Na ovoj lokaciji prošle godine je završena izgradnja objekta od 5.000 kvadrata, pri kraju je izgradnja još jednog iste površine, a u izgradnji je i treći, površine 10.000 kvadrata. Oko 20.000 kvadrata proizvodnih pogona uskoro će biti u funkciji za potrebe firmi iz oblasti autoindustrije.

Načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa predstavnicima kompanije “ASA ŠPED”, članice “ASA grupe”, obišao je objekte koji se grade u Rajlovcu za potrebe njemačke autoindustrije, a čijim se stavljanjem u funkciju otvara mogućnost za zapošljavanje oko 1.000 ljudi.

Na ovoj lokaciji prošle godine je završena izgradnja objekta od 5.000 kvadrata, pri kraju je izgradnja još jednog iste površine, a u izgradnji je i treći, površine 10.000 kvadrata. Oko 20.000 kvadrata proizvodnih pogona uskoro će biti u funkciji za potrebe firmi iz oblasti autoindustrije.

To su firme s kojima “ASA ŠPED”, kao domaći partner, ugovara izgradnju objekata i priprema ih za njihove potrebe proizvodnje.

„Posebno sam vezan za autoindustriju u Rajlovcu s obzirom na to da je prva građevinska dozvola koju sam potpisao kao načelnik još 2012. godine bila za objekte firme ‘Veritas Automotive’, gdje sada radi oko 400 zaposlenih u oblasti najsavremenije proizvodnje za potrebe najvećih brendova njemačke autoindustrije. Kada se ovi objekti stave u funkciju, trebalo bi da u njima radi oko 1.000 ljudi, što znači da, ukoliko uzmemo u obzir i zaposlene u kompaniji ‘Veritas Automotive’, u proizvodnim pogonima u Rajlovcu bit će zaposleno oko 1.400 ljudi“, kazao je načelnik Efendić.

S obzirom na činjenicu da su se Općina Novi Grad Sarajevo i firma “ASA ŠPED”, koja ove poslove direktno ugovara s njemačkim partnerima, pokazali kao dobri partneri, postoje zahtjevi i za širenje proizvodnih kapaciteta u Rajlovcu.

Upravo to je bila jedna od tema današnjeg sastanka koji su predstavnici Općine i kompanije “ASA ŠPED” održali nakon obilaska objekata. A to je dokaz da se u vremenu pandemije, u teškoj ekonomskoj situaciji, ozbiljnim radom mogu postići veliki rezultati. Najozbiljniji partneri iz oblasti autoindustrije su pronašli svoj interes da ulažu u općini Novi Grad, da tu budu smještena njihova postrojenja.

Da bi se to postiglo Općina je u prethodnom periodu dosta radila na izgradnji infrastrukture koja bi omogućila uslove za razvoj industrijske zone, urađena je nova saobraćajnica, kompletna nova vodovodna mreža, a izgradnjom transformatorskog postrojenja za 10 KW mrežu, koje je izgradio “Elektroprenos BiH”, riješen je problem snabdijevanja industrijske zone električnom energijom.

„Današnji susret iskoristili smo i za razgovor o mogućnostima daljnjeg širenja industrijske zone i izgradnju novih objekata. Nama je vrlo bitna podrška naše lokalne zajednice koja podržava domaće investitore, svi veći nivoi vlasti pričaju o dovođenju stranih investitora, međutim u BiH ima i domaćih investitora, i mislim da bi više pažnje trebalo posvetiti njima nego nekim pričama o inostranim investitorima. Mi imamo kontakte s njemačkim kompanijama i imamo zahtjeve za izgradnju još oko 20.000 kvadrata proizvodnih hala. Imamo već potpisane dugoročne ugovore s izuzetno jakim partnerima njemačke autoindustrije“, rekao je Abdulah Povlakić, direktor “ASA ŠPED-a”.

Zanimljivo je da su neki od uposlenika koji su već počeli da rade u fabrikama autoindustrije u Rajlovcu, završili obuku za CNC operatera kroz projekt Općine i firme “Dizart”, koja je, u saradnji s Općinom Novi Grad, vršila obuku jednog broja ljudi s evidencije Biroa za zapošljavanje.

Pored gradilišta, sa predstavnicima “ASA ŠPED-a” posjećena je i druga lokacija u Rajlovcu, gdje već funkcioniše proizvodnja firme “Veritas Automotive”, gdje se proizvode autodijelovi za BMW, Mercedes i druge evropske marke automobila, u kojima oko 400 uposlenih radi u tri smjene.

(6yka.com)

Procitano 787 puta

S5 Box