Vijesti iz BiH
utorak, 09 Mart 2021 00:00

Kanton Sarajevo će biti zatvoren od petka do ponedjeljka

Ocijeni...
(0 glasova)

sarajevoZbog pogoršane epidemiološke situacije, u ovom kantonu će od 12. marta u 20:00 sati do 15. marta u 7:00 sati biti uveden ‘lockdown’.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, u Kantonu Sarajevo (KS) će od petka, 12. marta, u 20:00 sati do ponedjeljka, 15. marta, u 7:00 sati biti uveden lockdown, izjavio je u ponedjeljak premijer KS-a Edin Forto.

“Nekoliko stvari se desilo… Novi soj korona virusa, koji je trenutno raspostranjen i u KS-u, puno agresivniji i brže razvija teške kliničke slike od onoga na kojeg smo navikli u prvom dijelu pandemije. Ono što se, također, dešava je da su bolnički kapaciteti skoro popunjeni i da je naš zdravstveni sistem na granici – ako se ovakav rast nastavi, neće više moći zbrinjavati ni one s lakšom kliničkom slikom”, rekao je Forto.

Naglasio je da će u radnim danima koji dolaze nastaviti jako provođenje postojećih mjera, a da za vikend slijedi zatvaranje.
Zatvaranje poslovnih subjekata

“U 20:00 sati [u petak] zatvaramo sve poslovne subjekte, do 7:00 sati ujutro u ponedjeljak. Svi će biti zatvoreni, osim onih koji prodaju hranu i piće, benzinskih pumpi, apoteka, zdravstvenih ustanova i javnog prevoza. Bit će omogućena dostava hrane i pića i moći će se održavati sportski događaji bez publike na otvorenom”, kazao je on.

“Ovo radimo jer nam je struka rekla da su vikendi period kada su najveća žarišta i kada je najagresivnije širenje. Ovo radimo samo za ovaj vikend, pratimo situaciju iz dana u dan, ako se pogorša situacija, morat ćemo ići s još oštrijim mjerama”, poručio je premijer KS-a.

Također je naglasio kako ne može Kanton Sarajevo kontrolirati kretanje u Bosni i Hercegovini te pozvao federalni nivo vlasti da hitno donese mjere kojim će se spriječiti širenje korona virusa na području FBiH, a državni nivo vlasti da uvede PCR testiranje za sve koji ulaze u zemlju.

(Agencije)

Procitano 801 puta

S5 Box