Vijesti iz BiH
utorak, 30 Mart 2021 00:00

Vlada FBiH i u pandemiji nastavila isplatu poticaja za mHe

Ocijeni...
(0 glasova)

minielektranaIz udruženja "Eko akcija" su kazali da je Federalna vlada iskoristila trenutak pandemije, da uputi u hitnu proceduru izmjene zakona kojima bi omogućila vlasnicima mini hidroelektrana da se i dalje bogate na račun države i svih nas.

Kako su naveli iz ovog udruženja, pred zastupnicima Parlamenta Federacije BiH, trebale bi se naći izmjene Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije koje će, kako navode, omogućiti nastavak isplate poticaja za mini hidroelektrane.

"Pred zastupnicima Parlamenta Federacije BiH sutra će se naći hitne izmjene Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije da bi se iz kase državnih elektroprivreda nastavili isplaćivati izdašni poticaji za male hidroelekrane i nakon što se okonča period od 12 godina tokom kojeg imaju pravo na garantovanu cijenu. Ova izmjena je pokušaj da se za sedamnaest MHE, kojima ove godine ističe period od 12 godina izdašne garantovane cijene, obezbijedi nastavak profitiranja od državnog finansiranja", navode iz Eko akcije.

Zbog navedenih aktivnosti, predstavnici grupa i udruženja za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, najavili su obraćanje medijima ispred Parlamenta Federacije BiH 30. marta.

"Od Vlade Federacije BiH tražimo da u proceduru hitno uputi novi Nacrt Zakona o korištenju OIE i EK koji je pripremljen još 2019. godine. Nacrt bi trebao korjenito transformisati dosadašnji sistem poticaja, u skladu s ugovornim obavezama koje nalaže naše članstvo u Energetskoj zajednici i zakonodavstvo Evropske unije u ovoj oblasti", stoji u saopćenju udruženja.

Osim ovih zahtjeva, iz Eko akcije su naveli kako od Vlade Federacije BiH traže hitne izmjene Zakona o električnoj energiji.

"Pored toga od Vlade Federacije BiH tražimo da u proceduru hitno uputi izmjene Zakona o električnoj energiji u FBiH kojima bi se potpuno onemogućilo izdavanje energetskih dozvola za nova postrojenja malih hidroelektrana. To je najmanje što mogu učiniti nakon nakon što su svojim odlukama nepovratno uništili stotine kilometara naših rijeka", navodi se.

"Ovom prilikom podsjećamo Zastupnički dom Parlamenta FBiH na izričitu zabranu daljnje izgradnje MHE koju su usvojili prošle godine. Iako se ovdje radi o već izgrađenim MHE, naglašavamo da je protivno duhu zabrane i općem stavu Parlamenta o MHE da se zaustavi velikodušno nagrađivanje ubica naših rijeka. Podrška ovom sramotnom planu Vlade FBiH samo će dodatno ohrabriti lobije ulagača u MHE da u potpunosti obesmisle donesenu zabranu. Odbijanje plana poslalo bi jasnu poruku o čvrstoj opredijeljenosti Parlamenta za učinkovito sprovođenje zabrane", stoji u zaključku saopćenje udruženja "Eko akcija".

(klix.ba)

Procitano 776 puta

S5 Box