Vijesti iz BiH
četvrtak, 22 April 2021 00:00

Češka će podržati borbu građana BiH protiv izgradnje mHe

Ocijeni...
(0 glasova)

minielektranaProgram malih grantova koje će finansirati Ministarstvo vanjskih poslova Češke podržat će nastojanja lokalnog stanovništva u Bosni i Hercegovini koje se protivi izgradnji malih hidroelektrana na vodotokovima u njihovom području, saopćila je Koalicija za zaštitu rijeka BiH.

Uzimanje uzoraka iz zagađene rijeke Neretve, pokretanje informativne kampanje o negativnim uticajima malih hidroelektrana (MHE) planiranih za gradnju na rijeci Neretvici, istraživanje eko-sistema rijeke Doljanke ili izrada originalne bojanke s ljepotom predjela oko rijeke Bjelave, neke su od aktivnosti lokalnih inicijativa koje će biti obuhvaćene ovim programom malih grantova.

"Zahvaljujući programu malih grantova možemo pomoći lokalnom stanovništu da spriječi krađu, zagađenje i trovanje njihove vode za piće ili izlaganje suši i poljoprivrednim gubicima. Također, ljudi će naučiti kako da poduzmu praktične korake za odbranu od izgradnje malih hidroelektrana", rekla je Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

Program malih grantova vode Arnika (Češka), Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine i Centar za životnu sredinu (BiH), a finansijski je podržan od Ministartstva vanjskih poslova Republike Češke kroz program za promociju tranzicije.

"Naš cilj je da zaštitimo vodene tokove Bosne i Hercegovine od zagađenja i štetnih hidroenergetskih pojekata; stoga trebamo da podržimo ljude koji će to raditi na regionalnom nivou boreći se protiv izgradnje mini hidroelektrana, radeći monitoring kvaliteta vode ili edukujući javnost", kazala je Zuzana Vachunova, koordinatorica češke nevladine organizacije Arnika, uime zajedničkog projekta između Češke i BiH.

Lokalna inicijativa "Jer nas se tiče" se već godinama bori protiv nelegalne deponije Uborak u Mostaru koja zagađuje rijeku Neretvu i ugrožava zdravlje građana. Zahvaljujući grantu, moći će da se uzmu uzorci vode, utvrdi zagađenje rijeke Neretve i predstave podaci javnosti i odgovornim vlastima.

Početkom prošle godine, mještani koji žive blizu rijeke Neretvice saznali su da se planira izgradnja 15 malih hidroelektrana koje bi imale negativni uticaj na kvalitet vode i zemljišta, kao i na riječni eko-sistem. Od tada se mještani suprotstavljaju ovom problemu pravnim koracima, fizičkim blokadama i medijskom kampanjom. Zahvaljujući programu malih grantova, informativna kampanja s javnom tribinom fokusiranom na lokalne građane i donosioce odluka koju vodi udruženje "Pusti me da tečem" bit će dalje podržana.

Udruženje "Za Doljanku" iz Jablanice će fokusirati njihov projekt na procjenu eko-sistema rijeke Doljanke, koji je uzurpiran izgradnjom mini hidroelektrane Zlate, projektom čiji je investitor poznati bh. košarkaš Mirza Teletović.

Već dugo se mještani bezuspješno protive ovom projektu o kojem nisu bili blagovremeno obaviješteni. Kroz ovaj grant, udruženje će angažovati biološku istraživačku studiju i procijeniti uticaj MHE na floru i faunu.

Još jedno udruženje koje se bori protiv izgradnje MHE, "Bjelava" iz Foče, iskoritit će novac za projekt koji je fokusiran na učenike i njihove roditelje. Udruženje će kreirati bojanke koje će prikazivati lokalne ljepote i organizovat će takmičenje za najbolji esej, kao i posjetu staroj vodenici na rijeci Bjelavi.

(klix.ba)

Procitano 843 puta

S5 Box