Vijesti iz BiH
srijeda, 11 Avgust 2021 00:00

Austrija donirala BiH 500 hiljada doza vakcina AstraZeneca

Ocijeni...
(0 glasova)

kubavakcineVlastima Bosne i Hercegovine u utorak je uručena donacija iz Austrije od 500 hiljada doza vakcina protiv korona virusa čiji je proizvođač AstraZeneca.

Predstavnicima Ministarstva civilnih poslova BiH pošiljku vakcina predala je ambasadorica Austrije u Sarajevu Ulrike Hartmann koja je kazala kako je vlada njezine zemlje ovime željela pokazati koliko joj je važno pomoći zemljama Zapadnog Balkana u suočavanju s pandemijom.

“To možemo riješiti samo zajedničkim snagama. U pandemiji nitko nije siguran i stoga je naš zajednički interes da zemljama Zapadnog Balkana osiguramo dostatne doze vakcina”, kazala je Hartmann, prenosi Hina.

U BiH i dalje pokušavaju nadoknaditi zaostajanje u postupku vakcinacije stanovništva prouzročeno poteškoćama u nabavci vakcina od početka godine.

Prošle sedmice u tu je zemlju dopremljeno pola milijuna doza kineske vakcine što je je interventnim uvozom nabavila vlada Federacije BiH.

Do kraja mjeseca očekuje se i isporuka dodatnih 500 hiljada doza vakcina Pfizer/BioNtech što ga je odlučila donirati vlada SAD-a.

Opada interes za vakcinu

U međuvremenu se i BiH suočila sa sve manjim zanimanjem stanovništva za vakcinaciju pa tako već danima nema redova na centralnom punktu u Sarajevu gdje se trenutno vakciniše AstraZenecom.

Epidemiološka situacija u toj je zemlji i dalje razmjerno stabilna jer je dnevni boj novozaražnih još uvijek dvoznamenkasti a takav je trend od sredine juna.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH trenutno se u toj zemlji bilježi nešto manje od 154 aktivna slučaja zaraze na 100.000 stanovnika.

Od izbijanja pandemije u martu prošle godine u BiH je registrirano nešto više od 206 hiljada slučajeva zaraze korona virusom a do danas je preminulo nešto manje od 9.700 zaraženih osoba.

(Agencije)

Procitano 772 puta

S5 Box