Vijesti iz BiH
četvrtak, 02 Septembar 2021 00:00

Doboj i dalje u opasnosti od poplava kao 2014.

Ocijeni...
(0 glasova)

mapapoplava1Grupa građana Da se ne ponovi maj 2014 započela je kampanju Ponoviće se maj 2014 postavljanjem bilbord plakata, podjelom letaka i drugim aktivnostima sa ciljem da još jednom opomene i upozori nadležne institucije i građane da bi Doboj mogao biti ponovo poplavljen kao u maju 2014. godine.

Doboj bi mogao biti poplavljen jer nisu i ne zna se kada će biti uređeni korito rijeke Bosne i drugih vodotoka i izgrađeni drugi objekti za zaštitu od poplava, nije spriječena devastacija vodoplavnog područja bespravnom gradnjom i drugim radovima, nisu kažnjeni odgovorni za poplave u maju 2014. godine, zaposleni u Vodama Srpske, republički vodni inspektori, javni tužioci, gradonačelnik i drugi ne odriču se koruptivnog dila sa onima koji uzurpiraju i devastiraju riječna korita i nije uspostavljen zakonom propisan sistem zaštite od poplava.

“Iako je prošlo šest godina, Osnovni sud u Doboju još nije zakazao ni pripremno ročište po tužbi, a dobojsko tužilaštvo još nije donijelo odluku o krivičnoj odgovornosti Obrena Petrovića i još dvije osobe. Očekujem da će biti donesena odluka o nesprovođenju ili obustavljanju istrage protiv odgovornih za poplave, čime će dobojsko i druga tužilaštva nastaviti praksu zaštite krivično odgovornih iz institucija vlasti”, ističe član Grupe Momir Dejanović, i višegodišnji borac protiv korupcije u Doboju i Republici Srpskoj. Ujedno podsjeća da je u vrijeme poplava, tadašnji predsjednik RS, Milorad Dodik obećao podnijeti krivičnu prijavu protiv odgovornih, ali nije ispunio ovo, kao i mnoga druga obećanja: “Mnogo važnije je da je Milorad Dodik umjesto podnošenja krivične prijave, pokrenuo postupak utvrđivanja odgovornosti i smjene za funkcija sebe i svih onih koji su odgovorni zbog zanemarivanja funkcije zaštite od poplava. Nemam informaciju da li su tužilaštva, policija i drugi po službenoj dužnosti pokretali postupak utvrđivanja krivične i druge odgvornosti za poplave 2014. godine, ali prema nepotpunim informacijama koje smo dobili od dobojskog tužilaštva i drugih saznanja najverovatnije to nisu učinili”.

Ono što je poduzeto od strane institucije odmah poslije poplava je izrada studije. Nju je uradio Zavod za vodoprivredu RS i u njoj su identifikovani problemi zaštite od poplava i dato više prijedloga za zaštitu od istih, koji uključuju izgradnju odbrambenih nasipa, uređenje korita rijeke Bosne i njenih pritoka, izgradnju objekata za zaštitu od unutrašnjih voda, rješavanje problema devastiranog vodoplavnog područja gradnjom objekata i deponovanjem materijala koji su zakonom zabranjeni i druge mjere.

Tako je nakon poplava 2014. godine podignuta visina dijela odbrambenog nasipa za 1 metar, što je bila preporuka iz studije iz 1969. godine koja je ignorisana 45 godina i koja je mogla spasiti Doboj. Započeta je i regulacija potoka Liješanj i izrađen je projekat regulacije korita rijeke Bosne.

“Ovo nabrojano je sve što je poduzeto, dok su i dalje nastavljeni gradnja i deponovanje materijala na vodoplavnom području i nekontrolisano vađenje šljunka iz rijeke Bosne, koji su bili jedan od uzroka zbog kojih je Doboj bio poplavljen 2014. godine. Posebno zabrinjava što su gradskim i entitetskim vlastima važniji finansiranje LED rasvjete i predizborno koruptivno asfaltiranje putića i druge aktivnosti na koje će biti potrošeno nekoliko miliona KM kreditnih sredstava od izgradnje odbrambenog nasipa, regulacije korita rijeke Bosne i drugih aktivnosti na zaštiti od poplava”, jasan je Dejanović.

Grupa građana Da se ne ponovi maj 2014, uputila je i otvoreno pismo političkim partijama i kandidatima za gradonačelnika da prije ovogodišnjih lokalnih izbora javno odgovore zabrinutim građanima šta planiraju učiniti u periodu 2020-2024. godina da se Doboj zaštiti od poplava.

Nažalost, do sada nije bilo odgovora političkih partija i kandidata na njihovo otvoreno pismo izuzev izjave u medijima dobojskog gradonačelnika da će biti uređena korita rijeke Bosne i nekih njenih pritoka, pri čemu je navedena i vrijednost ovog projekta koja se sa ranije spominjanih 25 miliona KM povećala na 50 miliona KM: “Očigledno je da se mnogi trebaju ugraditi u ovaj projekat i na njemu napuniti svoje džepove za nekoliko miliona KM. Treba imati u vidu da se dobojski gradonačelnik ništa ne pita o rješavanju ovog i drugih problema, kao i da ne razumije da su Vode Srpske i druge entitetske institucije prvenstveno i u najvećem dijelu nadležne za zaštitu od poplava i isključivo nadležne za finansiranje uređenja korita rijeke Bosne i njenih pritoka i izgradnju odbrambenog nasipa”.

Podsjetimo tog 15. maja 2014. godine vodostaj rijeke Bosne bio je 7,21 metar, četiri metra iznad kote redovne odbrane od poplava. Poplavljene su kuće, stanovi, poslovni prostori, garaže, a smrtno je stradalo 11 Dobojlija, dok je materijalna šteta procijenjena na više od 173 miliona maraka.

Tatjana Čalić (6yka.com)

(6yka.com)

Procitano 816 puta

S5 Box