Vijesti iz BiH
srijeda, 29 Septembar 2021 00:00

Bh. političari na limuzine u protekle tri godine potrošili 36 miliona KM

Ocijeni...
(0 glasova)

auto3Balkanska istraživačka mreža BiH objavila je rezultate projekta "Moje pare" Novinari BIRN-a otkrili da su u protekle tri godine političari i političarke u BiH za limuzine potrošili više od 35 miliona KM. Denis Džidić, urednik BIRN-a, kazao je za N1 kako su za ovu godinu raspisani tenderi u iznosu od sedam miliona KM i da, ako je suditi prema tome, po našim političarima je pandemija završila.

“Zvuči nevjerovatno puno i jeste nevjerovatno mnogo u vrijeme pandemije. Od februara prošle godine kupljeno je preko 650 službenih limuzina. To je nevjerovatan broj. Potrošeno je 3,3 miliona KM, a raspisani tenderi od sedam miliona KM”, rekao je Džidić u Danu uživo.

Govoreći o tenderima, rekao je kako je ogroman broj problema u smislu transparentnosti. Ne koriste sve insitucije portal javnih nabavki, a opet i tom portalu nemaju pristup svi građani jer se morate registrovati kao ponuđač, firma ili NVO da biste ušli i skinuli tendersku dokumentaciju.

“Da nema medija koji otkriju te stvari ne bi bili javno dostupni i to je tendencija naših političara. Veliki broj ovih tendera je sporan. U zadnjih dvije i po godine označili smo preko 170 tendera crvenom zastavicom koji su sporni. Određeni političar kada želi kupiti automobil, on izabere koji želi, a pošto se po zakonu ne može napisati koje, oni iz kataloga uzmu specifikacije i prepišu ih. U ovoj godini od svih tendera u preko 75 posto tendera je bio samo jedan ponuđač. Što vam govori da je na floskuli ta priča o transparentnom trošenju novca”, rekao je Džidić.

Prema istraživanju BIRN-a, zbirno za vatrogasna vozila i kola hitne pomoći je utrošeno ispod 1,5 milion KM. Džidić ističe kako kada se kupuju limuzine, nikada nećete naći da se traže korištena vozila, dok za kola hitne pomoći ili vatrogasna opštine traže korištena vozila.

“Naša intencija je bila da to napravimi plastičnijim. Svima je poznato da postoji korupcija u javnim nabavkama, ali im nije opipljivo. Kada spomene automobil, to je svima poznati”, rekao je Džidić.

U ovom projektu su radili s mladima jer im je cilj bio da ih obuče i da steknu naviku da prate radi vlasti i način trošenja njihovog novca.

Na kraju godine izaći će sa konačnim spiskom, a nastavit će raditi na ovom projektu i dalje.

(6yka.com)

Procitano 769 puta

S5 Box