Vijesti iz BiH
ponedjeljak, 11 Oktobar 2021 00:00

Švedska vlada usvojila novu reformsku strategiju za BiH

Ocijeni...
(0 glasova)

svedskaVlada Švedske donijela je juče odluku o novoj, sedmogodišnjoj strategiji za reformsku saradnju Švedske za Zapadni Balkan i Tursku. Nastavak saradnje sa zemljama u regiji će osnaživati uslove za demokratski i inkluzivni razvoj. Saradnja sa Zapadnim Balkanom uključuje Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

Novom strategijom Švedska će intenzivirati napore u radu na ljudskim pravima, demokratiji, vladavini prava, rodnoj ravnopravnosti, inkluzivnom ekonomskim razvoju, te okolišu i klimatskim promjenama. Švedska podrška će se također usmjeriti na miroljubiva i inkluzivna društva, kao i na izgradnju širokih i dugoročnih odnosa između Švedske i zemalja u regiji.

”Dešavanja u susjedstvu EU-a važna su za Švedsku i EU. U interesu je Švedske da nastavi sarađivati sa zemljama zapadnog Balkana kako bi pridonijela demokratskom razvoju u oblasti ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i vladavine prava ”, izjavio je Per Olsson Fridh, ministar za međunarodnu razvojnu saradnju.

Švedska je jedan od najvećih bilateralnih donatora zemljama u regiji Zapadnog Balkana. Švedska podrška nadopunjuje rad EU -a u područjima kojima Švedska daje prioritet. Prema strategiji, Švedska će i dalje doprinositi podršci EU-a u radu na reformskoj agendi ovih zemalja i njihovom približavanju EU. Podrška civilnom društvu ključna je za demokratski razvoj, a važna je i za podršku Švedske svim zemljama obuhvaćenim ovom strategijom.

O strategiji reformske saradnje odlučuje vlada Švedske, ali će je provoditi Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju (Sida), Švedski institut, Akademija Folke Bernadotte i Generalni konzulat u Istanbulu.

Finansiranje nove strategije za period 2021.-2027. iznosi ukupno 5,6 milijardi SEK, raspoređeno je na 5 milijardi SEK za Zapadni Balkan i 600 miliona SEK za Tursku.

(6yka.com)

Procitano 866 puta

S5 Box