Vijesti iz BiH
srijeda, 20 Oktobar 2021 00:00

BiH: Gordana Tadić smijenjena s mjesta glavne tužiteljice

Ocijeni...
(0 glasova)

sudbihČlanovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) izglasali su danas konačnu odluku kojom je Gordana Tadić smijenjena s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolija.

VSTV je odlučivao nakon žalbe Vlade Adamovića, punomoćnika Gordane Tadić, na odluku Drugostepene disciplinske komisije VSTV-a kojom je Tadić smijenjena s pozicije glavne državne tužiteljice zbog disciplinskih prekršaja.

Za smjenu Tadić glasalo je šest članova Vijeća, pet je bilo protiv i jedan suzdržan.

Disciplinskom tužbom iz aprila ove godine Tadić je prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavne tužiteljice, objavio je BIRN.

Bila na čelu Tužilaštva BiH od 2016.

Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća.

Ona se teretila i za ponašanje u Tužilaštvu ili izvan njega, ali je Ured disciplinskog tužioca (UDT) na pripremnom ročištu odustao od ove optužbe.

Tadić se na čelu Tužilaštva BiH nalazi od septembra 2016, prvo kao vršilac dužnosti prije nego što je zvanično izabrana na funkciju 2019. godine.

(Al Jazeera i agencije)

Procitano 718 puta

S5 Box