Vijesti iz BiH
utorak, 02 Novembar 2021 00:00

Rusija prijeti vetom u Vijeću sigurnosti zbog Visokog predstavnika u BiH

Ocijeni...
(0 glasova)

rusijakinaGlasanje o produženju mandata EUFOR-a u BiH trebalo se održati u Vijeću sigurnosti u utorak, ali je odgođeno za srijedu popodne.

Rusija je zaprijetila da će, kao članica Vijeća sigurnosti UN-a, uložiti veto na obnavljanje mandata mirovnoj misiji EUFOR-a u BiH, zbog imenovanja Christiana Schmidta visokim predstavnikom u toj zemlji, tvrdi njemačka novinska agencija dpa, pozivajući se na svoje izvore.

EUFOR, vojne snage pod vodstvom Evropske unije, nadgleda implementaciju vojnog dijela Daytonskog sporazuma.

Glasanje o produženju mandata trebalo se održati u Vijeću sigurnosti u utorak, ali je odgođeno za srijedu popodne, prenosi Hina.

Prethodna autorizacija Vijeća sigurnosti ističe u petak.

Rusija i Kina protiv Ureda visokog predstavnika

Rusija i Kina pokušale su prije nekoliko mjeseci pri Vijeću sigurnosti ukinuti Ured visokog predstavnika, argumentirajući da on više nije potreban.

Zapadni diplomati u New Yorku ističu da Vijeće sigurnosti ne može odlučiti o sudbini visokog predstavnika, kojega imenuje Vijeće za provedbu mira (PIC).

Novog predstavnika Schmidta su potvrdile sve članice Upravnog odbora PIC-a izuzev Rusije

Diplomatski izvor rekao je, navodi dpa, kako je Moskva u tekućim pregovorima o odobrenju misije EUFOR-a pozvala da se iz sporazuma ukloni bilo kakvo spominjanje visokog predstavnika.

(Agencije)

Procitano 867 puta

S5 Box