Vijesti iz BiH
četvrtak, 17 Februar 2022 00:00

Hrvatska smanjuje cijene plina, struje i PDV na hranu, šta čeka Bosna i Hercegovina?!

Ocijeni...
(0 glasova)

novcanikHrvatska Vlada je danas predstavila 637,6 miliona eura vrijedan paket mjera za ublažavanje rasta cijena.

Kako je najvaljeno poresko rasterećenje ide sveobuhvatno.

S 25 posto na 5 posto smanjuje se plin od 1. aprila 2022. do 31. marta 2023. godine, a s 25 posto na 13 posto trajno toplinska energija.

Smanjuje se i PDV na hranu, i to s 13 posto na 5 posto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, troškove u poljoprivredi, sadnice, gnojovi i pesticide te s 25 posto na 5 posto na maslac i margarin.
Smanjuje se i PDV na higijenske uloške i tampone i to s 25 posto na 13 posto.
Smanjuje se i PDV na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe s 25 i 13 na 5 posto.

Iznos vaučera za najugroženije se povećava s 200 na 400 kuna, a i penzioneri će će dobiti jednokratnu naknadu, čiji iznos zavisi od visine penzije.

"Samo plin je za sljedećih 12 mjeseci, ostalo možemo reći da je trajna mjera", rekao je danas u Zagrebu ministar finansija Zdravko Marić.

Šta čeka BiH? Gdje su mjere za ublažavanje posljedica poskupljenja i zašto u javnom diskursu naših političara skoro da i nema polemika i rasprava o standardu radnika, penzionera, nezaposlenih...?

„Mjere postoje, ali spremnosti nema“, jasan je ekonomista Faruk Hadžić koji je još prošle godine upozoravao da je nužno što hitnije smanjiti poreska opterećenja, poput ukidanja akciza na gorivo, bar privremeno do 30.06.2022. godine, i usklađivanja penzija sa indeksom hrane.

STRUJA I PLIN

Cijene električne energije za privredu u Republici Srpskoj od 1. januara ove godine porasle su sa 38 evra na 53 evra po megavat-času.

I kompanijama u Federaciji BiH posljednjih dana stižu ugovori o snabdijevanju električnom energijom s bitno izmijenjenim sadržajem u odnosu na prošlu godinu. Kazali su ovo iz Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH te dodali kako Elektroprivreda Bosne i Hercegovine od kompanija traži da do 20. u mjesecu najave koliko će električne energije potrošiti u narednom mjesecu.

"Za svako prekoračenje potrošnje ili manju potrošnju električne energije od najavljene, kompanije će plaćati penale po tržišnim cijenama. Također, u slučaju bilo kakvog kvara ili zaustavljanja pogona Elektroprivrede BiH, ovo javno preduzeće će nabavljati električnu energiju po berzanskim cijenama, a sve troškove nabavke i prijenosa snosile bi kompanije. Zbog toga cijena električne energije za kompanije ne bi bila viša za 20, nego za 50 posto", upozorili su iz Udruženja poslodavaca u FBiH.
A ruku dublje u džep će morati zavući i oni koji se griju na plin.

Već krajem prošle godine obavještenja o poskupljenju plina stigla su u Istočno Sarajevo, a od od 1. januara najavljena je viša cijena plina i za potrošače u Kantonu Sarajevo.

KAKO PREŽIVJETI?

Svi se s razlogom pitaju kako preživjeti u u zemlji u kojoj je još 2011. godine bilo siromašno svako šesto domaćinstvo, a svaki četvrti zaposleni radnik svojoj familiji nije mogao obezbjediti izlazak iz siromaštva. U zemlji koja je zbog pandemije, procjena je Svjetske banke iz 2020. godine, dobila između 35.000 i 80.000 novosiromašnih!

U zemlji u kojoj institucije i politika ćute o ovoj temi i ne preduzimaju apsolutno NIŠTA!

(6yka.com)

 

Procitano 1218 puta

S5 Box