Vijesti iz ekonomije
subota, 31 Avgust 2019 00:00

Šta Volkswagen traži od Turske

Ocijeni...
(0 glasova)

vwNjemački proizvođač automobila Volkswagen pregovara s dužnosnicima u Ankari u vezi s turskim poreznim režimom za vozila, jer nastoji dogovoriti investiciju od preko milijardu eura za izgradnju fabrike u ovoj zemlji, prenose turski mediji pozivajući se na neimenovane izvore.
Nije navedeno o kakvim je tačno porezima na vozila riječ u ovom slučaju, no zna se da kupovina automobila u Turskoj podrazumijeva poseban porez na potrošnju koja ide od 45 do 60 posto za motore do 1,6 litara a penje se i do 100 odnosno 110 posto za motore do dva litra.

“Volkswagen je spreman da uloži milijardu eura u Tursku”, rekao je jedan od izvora.

„Jedini zahtjev koji imaju odnosi se na oporezivanje na tržištu automobila. Njega planiraju uputiti i turskom predsjedniku a očekuje se da odluka bude donesena uskoro“, naveo je izvor dodajući kako Turska traži način da izađe ususret njemačkom gigantu a da ne dovede postojeće proizvođače automobila u nepovoljan položaj.

Fokus na manjim motorima
Veliki proizvođači poput Fiata, Renaulta, Forda, Hyundaija i Toyote proizveli su više od 1,3 miliona motornih vozila u Turskoj prošle godine.

Visoki turski porezi na veće automobile doveli su do toga da se većina kupaca i lokalnih proizvođača drži manjih motora. Tako su automobili sa 1,6-litarskim motorom činili 96 osto proizvodnje na turskom tržištu u toku prošle godine.

VW blizu odluke
U novembru 2018. Volkswagen je objavio namjeru da izgradi novu fabriku u Istočnoj Evropi u kojoj će se, između ostalih, proizvoditi vozila marke Skoda Karoq i Seat Ateca.

Investicija u novu fabriku koja će otvoriti oko 5.000 radnih mjesta procjenjuje se na iznos između 1,3 i 2 milijarde eura.

Očekuje se da proizvodnja počne 2022. godine a kada bude otvoren biće to jedan od najvažnijih proizvodnih pogona u regiji.

(BiznisInfo)

Procitano 3191 puta

S5 Box