Vijesti iz ekonomije
ponedjeljak, 22 Juni 2020 00:00

Bankar Morgana: Uskoro moguć krah dolara

Ocijeni...
(0 glasova)

novac5Devalvacija dolara za trećinu moguća je zbog smanjenja štednje stanovništva i oporavka glavnih trgovinskih partnera SAD-a.

Stephen Roah tvrdi da se era 'prekomerne privilegije' američkog dolara bliži kraju.

Američka valuta bi u 2021. godini mogla devalvirati za trećinu, upozorio je Stephen Roach, bivši predsjednik banke Morgan Stanley Asia.

Dodao je da bi do toga moglo dovesti naglo smanjenje štednje stanovništva i povećanje državnog duga uslijed uspješnog oporavka nakon krize glavnih trgovinskih partnera SAD-a.

Roach tvrdi da se era "prekomjerne privilegije" američkog dolara kao glavne svjetske rezervne valute bliži kraju.

"Valute uspostavljaju ravnotežu između unutarnjeg ekonomskog temelja zemlje i vanjske percepcije njezine snage ili slabosti", ističe on i dodaje da se u SAD-u taj balans brzo mijenja, zbog čega je krah dolara moguće očekivati u bliskoj budućnosti, prenosi Tanjug, pozivajući se na Bloomberg.

Minimum uz gubitak 33 posto vrijednosti

Podsjeća da je od siječnja do travnja indeks dolara porastao za sedam posto, jer su investitori diljem svijeta u američkoj valuti vidjeli zaštićeno sredstvo tijekom krize korona virusa.

Kao rezultat toga, sada, prema procjenama Banke za međunarodna plaćanja, vrijednost dolara je za 33 posto iznad minimuma 2011. godine, ali već u 2021. godini on se lako može vratiti na ove minimume, gubeći na vrijednosti 35 posto.

"Svaki tečaj valute predstavlja cijenu koja odražava stanje zemlje, ekonomsko, financijsko, socijalno i političko, u odnosu na usporedive karakteristike drugih zemalja. Odnosno, promjene tečaja valute su rezultat usporedbe SAD-a s Europom, Kinom i tako dalje", kaže Roach.

Prema podacima Banke za međunarodna plaćanja, najveći partneri SAD-a su Kina, Europska unija, Meksiko, Kanada i Japan.

Vrijednost valuta ovih zemalja određuje tečaj dolara na međunarodnim tržištima za 72 posto - drugim riječima, da bi dolar izgubio na vrijednosti, ove valute moraju ojačati, što je vrlo vjerojatno.

Stabiliziranje valuta Kanade i Meksika

Valuta američkih partnera u zoni slobodne trgovine, Meksika i Kanade, mnogo je pretrpjela početkom godine zbog korona virusa i pada cijena nafte, a kako se vrijednosti stabiliziraju i ekonomska aktivnost nastavlja, meksički pezos i kanadski dolar će značajno ojačati.

Prema procjenama američkog Zavoda za ekonomska istraživanja, u prvih šest mjeseci u zemlji je zatvoreno više od 100.000 poduzeća, a 44 milijuna Amerikanaca je izgubilo posao.

No, stanovništvo još uvijek nema ozbiljnih problema zahvaljujući državnom programu novčane podrške - 159 milijuna ljudi je dobilo jednokratne uplate u iznosu od 1.200 dolara, a više od dvadeset milijuna nezaposlenih je dobilo pravo na dodatnih 600 dolara tjedno kao dodatnu pomoć uz državni program novčane pomoći.

(Agencije)

Procitano 2156 puta

S5 Box