Vijesti iz ekonomije
ponedjeljak, 17 Avgust 2020 00:00

Ekonomska kriza u Americi: Najduži trend pada dolara u posljednjih deset godina

Ocijeni...
(0 glasova)

novac4Kurs dolara na svjetskim deviznim tržištima spustio se i protekle sedmice prema najvažnijim svjetskim valutama, već osme zaredom, što je najduže razdoblje njegova pada u zadnjem desetljeću, a posljedica je mnogo lošijih izgleda za oporavak američke ekonomije u odnosu na ostale najvažnije svjetske ekonomije.
Dolarov indeks DXY, koji pokazuje kretanje tečaja američke valute prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, protekloga tjedna oslabio je 0,3 posto, na 93.124 boda.

Time je zabilježio pad osmu sedmicu zaredom, što je najdulje razdoblje pada kursa američke valute još od lipnja 2010. godine, jer investitori nastavljaju povlačiti kapitala iz dolara i kupovati valute onih gospodarstava koja se u ovom trenutku bolje nose s pandemijskom krizom od SAD-a.

Taj indeks potonuo je u ožujku s najviše razine u tri godine za čak 9 posto, a samo u srpnju bio je na gubitku 4 posto.

"Činjenica je da koronavirus u SAD-u predstavlja najgoru epidemiju u odnosu na bilo koju usporedivu ekonomiju, a to je zbog nedostatka upravljanja krizom od strane američkih vlasti. Izbijanje epidemije kreiralo je znatno lošije izglede za američku ekonomiju u odnosu na ostale najveće ekonomije", smatra Ranko Berich, čelnik analitičara u Monex Europe.

I kašnjenje dogovora o novom paketu fiskalnih poticaja američkom gospodarstvu, vrijednom između 1.000 i 1.500 milijardi dolara, šteti izgledima dolara, ističu analitičari. Nade u postizanje dogovora sve više blijede jer na rasporedu nema novih pregovora između Bijele kuće i demokrata u Kongresu.

"Dolaru trebaju pozitivne vijesti o poticajima kako bi ojačao, no ja sam siguran da ćemo doći do toga jer ti političari ne mogu doći pred svoje glasače praznih ruku. Jednom kad se to dogodi, dobitci dolara prema jenu mogli bi biti katalizator za jačanje dolara i prema ostalim valutama", kaže Masafumi Yamamoto, valutnih strateg u Mizuho Securitiesu.

Tečaj dolara ojačao je prema jenu protekloga tjedna za 0,65 posto, na 106,59 jena, što je njegov najveći tjedni rast u zadnja dva mjeseca.

Istodobno, tečaj eura porastao je 0,48 posto prema dolaru, završivši tjedan na 1,184 dolara, čime je ubilježio dobitke prema američkoj valuti osmi tjedan zaredom, javlja SEEbiz.

(Fena)

Procitano 1729 puta

S5 Box