Vijesti iz kulture
četvrtak, 10 Decembar 2015 00:00

Prvi put u Evropi: Jedinstvena izložba o životu poslanika Muhameda a. s. od sutra u Sarajevu

Ocijeni...
(0 glasova)

izlozbaU okviru tradicionalne manifestacije Dani o Allahovom poslaniku "Selam, ja resulallah" koja počinje sutra, svi zainteresovani imat će priliku vidjeti jedinstvenu izložbu o životu poslanika Muhameda a. s. autora Esmira Halilovića.

Riječ je o izložbi "Upoznaj Poslanika s. a. v. s.", koja je dio stalne izložbene postavke u Medini. Osim u Saudijskoj Arabiji, ova izložba je bila postavljena i u Bahreinu, a sada će i građani u BiH, prvi u Evropi, imati priliku vidjeti originalne detalje iz života poslanika Muhameda a. s.

Izložba će biti postavljena u Brusa bezistanu u Sarajevu, a bit će otvorena za sve zainteresirane do 26. decembra. Nakon Sarajeva, ova izložba će biti postavljena u Parizu i Briselu.

Autor postavke je profesor na Islamsko-pedagoškoj akademiji u Zenici Esmir Halilović.

Postavka se sastoji od makete, koja sadrži kuću Poslanika, džamiju, grad Medinu, bitke na Uhudu i Hendeku, Hidžru i još mnogo toga. Sastavni dio izložbe su i panoi koji sadrže najvažnije detalje iz života poslanika Muhameda, kao i dokumentarne filmove na bosanskom jeziku, prikladne temi izložbe.

Cilj izložbe je da se na vizuelan način predstave najvažniji detalji iz života poslanika Muhameda a. s.

(Klix.ba)

Procitano 10102 puta

S5 Box