Vijesti iz kulture
utorak, 05 Januar 2016 00:00

Živite li u Stvarnosti ili na Facebooku

Ocijeni...
(0 glasova)

facebook3Živimo u iSvijetu. Okruženi iPhone- ima, iPad-ima, MYspace- om, YOUtube- om, fokus je jasan- moje, ja. Čovjek ne mora daleko gledati da bi vidio opsesiju samim sobom. Kako bi prodali, oglašivači udaraju na ego. Naprimjer, veliki broj reklama je usmjeren na nas koji vole moć i da su glavni. DirectTV nam kaže: “Ne gledajte TV, direct (upravljajte) TV-om!”. Yogurtland kaže: “Vi ste glavni! Dobrodošli u zemlju beskrajnih mogućnosti jogurta, gdje vi određujete porcije, izbore i prizor.”

Ali oglašivači nisu jedini koji ciljaju na naš ego. Postoji globalni fenomen koji pruža plodno tlo i platformu za taj ego. A on se zove Facebook. Sada, ja ću biti prva koja će izjaviti da Facebook može biti moćna alatka za se uradi dobro. On je, kao i mnoge druge stvari, ono što napravimo od njega. Nož se može koristiti da se isiječe hrana koja hrani gladne, ili se može koristiti da se neko ubije. Facebook se može koristi da se uradi veliko dobro- nakon svega Facebook je pomogao u rušenju diktatora. Facebook se može koristiti kao moćna alatka za organiziranje, pozive, podsjetnike i ujedinjenje. Facebook se također može koristiti u jačanju naše veze sa Allahom i međusobnih ljudskih veza… ili Facebook se može koristiti da ojača utjecaj našeg nefsa (nižeg ja ili ega).

Facebook fenomen je zanimljiv. U svakom od postoji ego. On je dio nas samih koji mora biti potisnut (ukoliko želimo izbjeći Anakinovu sudbinu da se okrenemo tamnoj strani, to je to). Opasnost od hranjenja ega počiva na tome, kako se ego hrani, on postaje jači. Kada ojača, on počinje da vlada nama. Uskoro više nismo robovi Alalha, postajemo robovi samog sebe.
Ego je dio nas koji voli moć. To je dio koji voli da bude viđen, priznat, hvaljen i obožavan. Facebook je jako moćna platforma koja to omogućava. On pruža platformu gdje sa svakom riječi, fotografijom, ili misli mogu biti opažen, pohvaljen ili ‘lajkovan’. Kao rezultat toga, počinjem da to tražim. Ali to onda ne ostaje samo u virtuelnom svijetu. Počinjem čak i da živim svoj život s tim u podsvijesti. Odjednom, živim svako iskustvo, svaku fotografiju, svaku misao, kao da je pod prismotrom, jer u svojoj podsvijesti mislim – Postavit ću to na svoj Facebook. Ovo stvara veoma interesantno stanje bića, gotovo konstantan osjećaj da je moj život na izložbi. Postajem svjesna da sam posmatrana, jer sve se može postaviti na Facebook drugima na uvid i komentar.

Što je još važnije, to stvara lažni osjećaj samopoštovanja, gdje svaki moj beznačajni potez ima međunarodni značaj. Ubrzo postajem fokus, osoba koja se prati. Poruka je- Ja sam važna. Moj život je važan. Svaki moj potez je toliko važan. Rezultat postaje čak snažnije osjećanje da se svijet vrti oko mene, ja sam centar.
Kako se ispostavlja, rezultat je dijametralna suprotnost Stvarnosti postojanja. Cilj ovog života je shvatiti Istinu Allahove veličine i moje vlastite beznačajnosti i toga da zavisim od Njega. Cilj je da sebe izmjestim iz centra i stavim Njega umjesto sebe. Ali Facebook produžava upravo suprotnu iluziju. On jača moje uvjerenje da je upravo zbog moje važnosti, da svaki moj beznačajni pokret ili uvjerenje moraju biti objavljeni. Odjednom ono što jedem za doručak ili kupim u radnji je važna vijest za objavljivanje. Kada postavim fotografiju, očekujem komplimente, očekujem priznavanje i potvrdu. Uz broj ‘lajkova’ ili komentara, fizička ljepota postaje nešto što je sada mjerljivo. Kada objavim nešto, čekam da bude ‘lajkovano’. I ja sam uvijek svjesna broja ‘prijatelja’ koje imam, čak se i natječem u tome. (Prijatelji je ovdje stavljeno pod navodnike, jer niko ne zna 80 posto svojih ‘prijatelja’ na Facebooku)

Ova preokupacija i rivalstvo da se stekne više je pomenuto u Kur’anu. Allah kaže: Zaokuplja vas nastojanje da što imućniji budete. (Et-Tekasur, 1)

Da li je to rivalstvo u gomilanju bogatstva, ili prijatelja ili ‘lajkova’ na Facebooku, rezultat je isti- Postali smo time preokupirani.
Facebook također jača još jedan opasan fokus- fokus na druge ljude- šta oni rade, šta im se sviđa. Šta oni misle o meni. Facebook hrani preokupiranost time kako me drugi procjenjuju. Uskoro, ulazim u orbitu stvaranja. U toj orbiti, moje definicije, moj bol, moja sreća, moje samopoštovanje, moj uspjeh i moj neuspjeh su određeni stvaranjima. Kada živim u toj orbiti, rastem i padam sa stvaranjima. Kada su ljudi sretni sa mnom, ja sam gore. Kada nisu, padam. Gdje se nalazim definirano je od strane ljudi. Ja sam kao zatvorenik, jer sam predala ključeve svoje sreće, tuge, ispunjenja, i razočarenjima ljudima da ga čuvaju.
Jednom kada uđem i živim u orbiti stvaranja, umjesto u orbiti Allaha, počinjem da koristim tu valutu. Vidite, valuta Allahove orbite je- Njegovo zadovoljstvo ili Njegovo nezadovoljstvo, Njegova nagrada ili Njegova kazna. Ali, valuta u orbiti stvaranja je- pohvala ili kritika ljudi. Dakle, što dublje ulazim u tu orbitu, ja želim što više njenih valuta, i bojim se sve više i više gubitka. Dok igram Monopol, naprimjer, želim što više njegovih valuta. I lijepo je se osjećati ‘bogatim’ na trenutak. Ali kada se igra završi, šta mogu kupiti u Stvarnom svijetu novcem iz Monopola?
Ljudska valuta pohvale je novac iz Monopola. Sjajan je osjećaj na trenutak prikupljati, ali kada se igra završi, on je bezvrijedan. U Stvarnosti ovog života i narednog, to je bezvrijedno. A ipak, čak poželim ovu lažnu valutu u mom ibadetu. Na taj način, postajem žrtva skrivenog širka- rije (pretvaranja i pokazivanja). Rija’ je posljedica života u orbiti stvaranja. Što dublje ulazim u tu orbitu to više postajem obuzeta stjecanjem ljudskih pohvala, odobravanja i priznavanja. Što dublje ulazim u tu orbitu, to se više bojim gubitka- gubitka statusa, gubitka pohvale, gubitka odobravanja.
Ali, što se više bojim ljudi, to više postajem porobljena. Istinska sloboda jedino dolazi kada se ne bojim nikoga i ničega osim Allaha.
U jednom veličanstvenom hadisu, došao je neki čovjek Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao: ‘Allahov Poslaniče, ukaži mi na neko djelo, koje ako budem radio, zavoljet će me Allah i zavoljet će me ljudi.’ Poslanik mu reče: ‘Suzdrži se od dunjaluka, zavoljet će te Allah, a budi ravnodušan prema onome što posjeduju ljudi, zavoljet će te ljudi. (Ibn Madže)

Ironično, što manje jurimo za odobrenjem i ljubavi ljudi, to je više stječemo. Što nam manje treba od drugih, to više osoba privlačimo i traže naše društvo. Hadis nas uči dubokoj istini. Jedino razbijanjem orbite stvaranja, možemo uspjeti i kod Allaha i kod ljudi.
Iako je Facebook zaista moćno sredstvo, neka ono bude sredstvo tvoje slobode- a ne sredstvo tvog robovanja sebi i procjeni drugih.

 

Jasmin Mudžahid (Islambosna.ba)

Procitano 10223 puta

S5 Box