Vijesti iz kulture
nedjelja, 19 Juni 2016 00:00

U srcu Baščaršije otvorena manifestacija 'Ramazan u Bosni'

Ocijeni...
(1 glasova)

ramazanubosniNakon iftara u Gazi Husrev-begovoj medresi, na platou Sebilja ispred Čaršijske džamije, svečano je otvorena druga po redu manifestacija “Ramazan u Bosni” koja je već dobila internacionalni karakter.

U ime Rijaseta Islamske zajednice u BiH prisutnima se obratio zamjenik reisu-l-uleme, mr. Husein Smajić.

On je u svom izlaganju zahvalio uredima i službama Rijaseta, kao i suorganizatorima i partnerima projekta što su priredili ovaj program za postače iz Sarajeva, iz BiH, ali i za one koji ne poste, posjetiocima grada, da se upoznaju sa tradicijom i kulturom ramazana u Sarajevu.

Predavač na prvoj večeri je bio mr. Nusret Abdibegović, direktor Rijasetove Uprave za vjerske poslove koji je govorio o džematu, zajednici i instituciji kao preduslovu uspjeha. Mr. Abdigoviće je kazao da je ova manifestacija iskorak aktivista, kako onih iz NVO sektora, tako i onih iz uprava i ureda Rijaseta. On je u svom nadahnutom govoru istakao da je Baščaršija, pored toga što je i zanatski, trgovački, turistički centar Sarajeva, ona je i duhovni centar ne samo Sarajeva nego i cijele Bosne i Hercegovine.

U programu prve večeri učestvovao je hafiz Musa Biler iz Turske, inače učač mukabela u Gazi Husrev-begovoj džamiji.
Selma Alispahić, bh. pozorišna i filmska glumica, članica Sarajevskog ratnog teatra, te profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli počastila je prisutne stihovima “Zapis o zemlji” Maka Dizdara, te odlomkom “Ramazan je bio sveti blagi dan”, autora Rešada Kadića.
Pored navedenog, u programu je učestvovao i poznati interpretator ilahija Latif Močević koje je prisutne počastio sa dvije izvedbe.
Gosti prve večeri manifestacije su bili omladina i polaznici mekteba sa područja Medžlisa IZ Bratunac koji su večeras šetnjom, iftarom i praćenjem programa manifestacije bar malo osjetili ramazanski duh Baščaršije, odnosno Sarajeva.
Manifestacija podsjeća na blagodarnosti mjeseca ramazana, oživljava njegove duhovne i kulturne pouke i poruke, ukazuje na vrijednosti suživota i raznolikosti, te obogaćuje kulturni život glavnog grada Bosne i Hercegovine.

U toku manifestacije postavljen je i prodajni štand El-Kalema koji je za ovu priliku obezbijedio sniženje na svoja izdanja od čak 80%.
Program prve noći, kao i prošle godine, dodatno je obogatio i štand Vispakove Zlatne džezve, odnosno njihove džinovske džezve. Na ovaj način, prava bosanska kafa iz najveće džezve na svijetu upotpunila je ugođaj posjetiocima manifestacije, ali i mnogim prolaznicima i turistima.

Manifestacija predstavlja svojevrsni dar građanima BiH i Sarajeva od Rijaseta Islamske zajednice u BiH koji već drugu godinu realizuje manifestaciju u saradnji sa četiri nevladine organizacije AKOS, Demus, SAFF i Svitanje.
Manifestacije će trajati još četiri dana, a program počinje u 19:30h. Učesnici druge večeri su gosti iz Mešihata IZ u R. Hrvatskoj, a predavač će biti dr.Mirza Mešić.

Medijski pokrovitelji manifestacije su RTV IZ BIR, IIN Preporod, portaliAkos.ba, saff.ba, Balkan media.
Sponzori manifestacije su: Turska ambasada, Euro-asfalt, Zlatna džezva – prava bosanska kafa
(Vispak), Panamera, Udruženje Most povjerenja.

(Saff.ba)

Procitano 9581 puta

S5 Box