Vijesti iz kulture
srijeda, 21 Decembar 2016 00:00

Izložba islamske kaligrafije: Umjetnost povezuje na najjednostavniji način

Ocijeni...
(0 glasova)

kaligrafijaTradicionalna vjerska manifestacija “Selam, ya Resulallah” - Dani o Allahovom poslaniku", koju Medžlis Islamske zajednice Sarajevo organizira u čast rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. nastavljena je danas u Sarajevu tribinom i izložbom "Islamska kaligrafija", javlja Anadolu Agency (AA).
Na tribini je poručeno da ih je danas okupila ljubav prema lijepom, ljubav prema kaligrafiji.

Izložba "Hilye-i Šerif" otvorena je u galeriji Kulturni centar Yunus Emre u Sarajevu u prisustvu velikog broja imama iz Kantona Sarajevo (KS).

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Ferid ef. Dautović kazao je za AA da u sklopu manifestacije "Selam, ya Resulallah", koju organizuju 12. godinu, imaju različite sadržaje koje pripremaju za građane (KS).

Kako je kazao, danas otvorena izložba tiče se pisanja lijepih Allahovih imena.

"Izložba će biti otvorena za građane koji će moći vidjeti tu jedinstvenu umjetnost koju i mi ovdje u BiH baštinimo. I mi imamo svoje kaligrafe koji također pišu kaligrafiju, Allahova imena", pojasnio je Dautović.

U petak je najavio izložbu imena Božijeg Poslanika.

"Umjetnost je ono što povezuje sve ljude svijeta na najjednostavniji način. Mislimo da posebno islamska umjetnost ima i posebnu duhovnu snagu koju daje da slika, to pisanje Božijeg govora, riječi ali i samih Božijih imena", istakao je Dautović.

Direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman pojasnio je da u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo ove godine učestvuju u različitim aktivnostima kada je u pitanju manifestacija "Selam, ya Resulallah".

Podsjetio je da su danas organizovali tribinu za imame u Sarajevu na kojoj se govori o islamskoj umjetnosti, ali i izložbu turskih kaligrafa.

Turski kaligraf Savas Cevik jedan je od umjetnika čija su djela izložena na današnjoj izložbi. Do 2008. godine održao je 22 samostalne izložbe u različitim zemljama te učestvovao u 90 zajednilkih izložbi.

"Najviše se bavim pisanjem Kur'ana i Kur'anskih riječi. Danas su se ovdje okupili oni koji čitaju i pišu Kur'an. U historiji kaligrafije veliki dio kaligrafa su bili vjerski ljudi", pojasnio je Cevik.

Jedan od razloga zbog kojeg su se danas okupili jeste razvijanje klasičnih islamskih umjetnosti i kaligrafije na ovim prostorima. U sklopu manifestacije večeras će biti održana i dramska predstava "Hranitelj".

Manifestacija će biti zatvorena tradicionalnom Večeri ilahija i kasida, koja će biti održana u četvrtak, 29. decembra, u Domu mladih u Sarajevu.

(AA)

Procitano 8730 puta

S5 Box