Vijesti iz kulture
nedjelja, 09 April 2017 00:00

Predstavljena knjiga 'Islamsko kulturno nasljeđe u Evropi'

Ocijeni...
(0 glasova)

islamskakulturaKnjiga autora Adisa Tanovića „Islamsko kulturno nasljeđe u Evropi“ predstavljena je večeras u Sarajevu, u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese.
Istovremeno je otvorena izložba Tanovićevih fotografija na kojima su primjerci islamske umjetnosti graditeljstva Al-Aldanusa (Španija i Portugal) iz perioda od 8. do 15. vijeka te s prostora nekadašnjeg Osmanskog carstva - Turske, Grčke, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije i Mađarske, iz razdoblja od 15. do 20. vijeka.

Fotosi su nastali tokom autorovih putovanja ovim područjima i zastupljeni su također u knjizi, pa po riječima jednog od promotora, književnika Mirsada Sinanovića, autor nastoji da znanja s njegovog puta što više približi čitaocu. Stoga knjiga može imati i praktičnu upotrebnu vrijednost.

Može biti i dobar uvod budućim istraživačima, ali i turistički vodič, rekao je Kenan Šurković, također promotor, urednik Islamic Art Magazin web portala.

Šurković detaljiše o Tanovićevoj impresiji ljepotama islamskih građevina, između ostalih u španskoj Kordobi i Sevilji, osmanskim primjericama graditeljske ljepote u albanskim gradovima Beratu i Đirokastri, makedonskom Bitolju, čuvenim džamijama u Istanbulu, mostovima i džamijama po Bosni i Hercegovini, sačuvanim primjericima arhitekture u Grčkoj i Mađarskoj.

Knjiga je na stotinjak stranica sažetak najvrijednijeg što je autor uspio da vidi u navedenim i drugim gradovima, iz islamske umjetnosti i tradicije u Evropi, napomenuo je treći promotor Midhat Kasap, direktor Gradske biblioteke u Zenici.

Ovo je deseta knjiga Adisa Tanovića čija su djela u većini prožeta predstavljanjem ljepota i znamenitosti, tradicije i kulture Bosne i Hercegovine.

Večerašnjoj promociji je među ostalim zvanicama prisustvovao španski ambasador u BiH Bosco Gimenez Soriana.

Knjiga je pisana na bosanskom i engleskom jeziku. Nakon promocije u BiH, bit će predstavljena u bibliotekama i kulturnim institucijama širom Evrope.

(FENA)

Procitano 7270 puta

S5 Box