Vijesti iz kulture
utorak, 25 Februar 2020 00:00

Javna tribina povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine održana u S. Mostu

Ocijeni...
(1 glasova)

Povodom 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Sansom Mostu u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most i Saveza bošnjačkih navladinih organizacija održana je javna tribina na temu: Moja domovina Bosna i Hercegovina.

Tribina je održana 21. februara sa početkom u 19.00 sati u prostoru gradske Hamzibegove džamije, a gosti predavači su bili penzionisani general AR BiH gosp. Fikret Čuskić i gosp. Jusuf Bajraktarević autor knjige Radi tebe. Moderator i uvodničar tribine je bio mr. Husein ef. Kovačević imam u Hamzibegovom džematu.

Gosp. Čuskić je u svom izlaganju prisutne podsjetio na definiciju i historijat pojmova domovina i država, sa posebnim osvrtom na državnost i nezavisnost Bosne i Hercegovine. U  nastavku izlaganja general Čuskić je govorio o počecima organiziranja otpora 1992. godine kao i o nekim važnim momentima oslobodilačkog puta 17. viteške krajiške brigade čiji komadant je bio.

Gosp. Bajraktarević predstavljajući svoju knjigu Radi tebe govorio je o svijetlim primjerima ljudi koji su kao dobrovoljci došli te 1992. i 1993. godine iz Europe u Bosnu i Hercegovinu i priključili se pokretu otpora agresoru.

Autor je u knjizi sakupio više od 30 ličnih kazivanja dobrovoljaca koji su tih ratnih godina došli iz Europe u Bihaćki okrug i priključili se odbrani Bosne i Hercegovine, naglašavajući da je to samo malo broj od procijenjenih 1300 do 1500 dobrovoljaca. Osim spomenutih druge grupe dobrovoljaca, naročito krajišnika, uspjele su doći do Srednje Bosne, Sarajeva i Goražda gdje su također dali nemjerljiv doprinos odbrani.

Prisutni su na kraju javne tribine mogli kupiti knjigu Radi tebe po promotivnoj cijeni.

Muris Avdić (nasevijesti.com)

Procitano 4456 puta

S5 Box