Vijesti iz regiona
petak, 15 Februar 2019 00:00

Građanski gnjev ruši Aleksandra Vučića

Ocijeni...
(0 glasova)

vucic3Ako se samoproglašeni spasilac ne dozove pameti, taj protest će do proljeća narasti u pravi cunami gnjeva ojađenih i ozlojeđenih građana.

Aleksandar Vučić ništa nije naučio iz sudbine Slobodana Miloševića, piše autor.

Ušli smo u četvrti mesec mirnih građanskih protesta u Srbiji protiv predsednika Srbije i njegove vlasti. Ako se samoproglašeni srpski spasilac ne dozove pameti, taj protest će do proleća narasti u pravi cunami gneva ojađenih i ozlojeđenih građana, koji će i "počistiti" i njega, i sve njegove poslušnike u vlasti.

Uzurpatori vlasti čine sve da isprovociraju građane, koji već sedam godina mirno podnose pravno, pa i fizičko nasilje. Nedavno su, na protestu u Beogradu, vlasti ubacile neke svoje saradnike da nose vešala i od tada preko tabloidnih medija trube samo o tom bizarnom detalju, da se ne bi pričalo o njihovom stranačkom kolegi Zoranu Babiću, za kojeg se tvrdi da je na autoputu automobilom usmrtio majku četvoro dece Staniku Gligorijević.

Vešala su u Srbiji kroz istoriju bila i ostala manir okupatora, to naročito Mačva i Šabac, a i Beograd, dobro znaju, kao što svi znamo da su to danas u našoj zemlji Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Srpska radikalna stranka, Jedinstvena Srbija i njihove "službe bezbednosti". Na osnovu te bizarnosti, predsednik se ne ustručava da kaže kako se učesnici protesta bore da nekoga obese, a on se navodno bori za budućnost Srbije.
Mržnja, nacionalizam i šovinizam

Sa njim se više ne može pričati u metaforama. Treba mu otvoreno reći: Aleksandre Vučiću, vešala su izmišljotina "službe" - Tvoje, a ne državne bezbednosti. Vi ste "obesili" celu Srbiju, vi ste ta omča oko vrata naše države, koja građanima ne da da žive kao sav normalan svet. Providne su i prozirne sve te vaše antipolitičke fore i fazoni na nivou dečje TV emisije Poletarac. Njima pokazujete svu svoju političku infantilnost, jer ništa niste naučili iz sudbine Slobodana Miloševića, rodonačelnika vaše nacionalističke i kriminogene koalicije koja davi Srbiju decenijama.

Često ovih dana slušamo besmislena pitanja udbaša i DB-ovaca, koji, svaki put kad građani hoće da smene razne miloševiće, vučiće, dačiće... pitaju: A koga biste vi umesto njega? Odgovor na ta besmislena pitanja glasi: Ima Srbija takve ljude! Jedan od njih je, recimo, Nebojša Zelenović. Gradonačelnik Šapca je jedno od tih lepih novih lica evropske Srbije, jer je politički stvaralac, a ne obmanjivač lažima i obećanjima. Zato bi on trebalo da bude, ne jedan, nego prvi od pet miliona, kao zastupnik nas građana u ovim mutnim političkim vodama Srbije, zatrovanim mržnjom, nacionalizmom i šovinizmom.

Navijači sa severne tribine Marakane zapretili su predsedniku, nekada takođe navijaču Crvene zvezde, da će ga srušiti lakše nego Miloševića, a on je odmah potom izjavio da je mali i da nema snage niti podrške da privatizuje Zvezdu. Time je priznao da je istinita izreka koja kaže da svaka država sveta ima svoju mafiju, a jedino u Srbiji mafija ima svoju državu.

Ako za ova četiri meseca pobune usred zime, "kad joj vreme nije", predsednik nije shvatio razloge protesta i poruke "ološa", kako je nazvao pet miliona ljudi, evo četiri osnovne:
Četiri poruke, pa izaberi

Prva: Sa svojom svitom lažnih doktoranata i opskurnih tipova sa kupljenim diplomama okupirana je, zarobljena i opljačkana naša zemlja. Ukinuti su joj sve atributi države - od Ustavnog suda, preko parlamenta do nezavisnog sudstva. Časna profesija društvenog života izjednačena je sa zločinima i kriminalom i obaveza je svakog građanina koji ume da misli da se pobuni i sruši takvu vlast.

Druga: To je, zapravo, nastavak prve. Možete dan i noć da se kunete preko svih medija u bezgraničnu ljubav prema Srbiji, do poslednjeg srpskog dinara. Možete tvrditi od jutra do sutra da Srbija napreduje ka Evropskoj uniji, a da je prijateljstvo sa Rusima samo zbog slovenskog bratstva i pravoslavlja. Možete pričati o nekakvom nemačkom standardu. Stvarnost je, međutim, neumoljiva. Srbija je pod ovom vlašću opljačkana i ojađena do te mere da je zvanično najsiromašnija država u Evropi, većinski neprosvećena, gladna i bosa.

Treća: Ovo je, ustvari, poziv svim gradovima i udruženjima građana koji još ćute da nam se pridruže i dignu svoj glas, da nateramo predsednika da podnese ostavku i da posle toga krenemo u korenitu promenu društvenog uređenja i političkog sistema, koji nam tri decenije proizvodi političke destruktivce i vlastodržce tipa Vučića, Miloševića, Ivice Dačića, Vojislava Šešelja, Tomislava Nikolića, Željka Ražnatovića Arkana i Dragana Markovića Palme.

Četvrta: Ovo je, zapravo, vrisak ojađene Srbije, koja se davi i kojoj omču oko vrata steže i uništava je jedna razorna populistička, nacinalistička i šovinistička sujeta na vlasti.
'Od inata nema goreg zanata'

Nije Srbija ni 700.000 članova političkog krila zvanog SNS, od kojih su polovina pljačkaši, a druga polovina sendvičarska sirotinja. Već tri decenije su na vlasti oni koji nikada nikakav politički program nisu pokazali, nikada ništa za opšte dobro uradili. Jedini njihov program je vlast po svaku cenu i pljačka građana do gole kože. Srbija ovim protestima podvlači crtu i kaže – dosta.

Narod Srbije ima jednu poučnu izreku: "Od inata nema goreg zanata." Zato se, Aleksandra Vučiću, prestani inatiti sa Srbijom. Prestani da trošiš naš novac tako što vodiš izbezumljene ljude kao stado po gradovima Srbije. Jer time lažeš sebe da imaš svoj narod, koji te navodno voli, a građanima u protestu dokazuješ da nikada nisi bio niti si sada predsednik ni jednom od pet miliona građana. Nemaš više prava da odlučuješ u naše ime. Ti ne da nisi budućnost Srbije, ti si njena najmračnija prošlost, gori od najgorih, najveći politički ratni profiter svih vremena.

Zato podnesi ostavku, jer ako se budeš i dalje inatio, samo ćeš veće zlo napraviti i sebi, i Srbiji. Možda misliš da možeš nadživeti ove proteste, ali nikada ni jedan diktator nije pobedio svoj narod, pa nećeš ni ti.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Milojko Pantić (Al Jazeera)

Procitano 3728 puta

S5 Box