Vijesti iz regiona
utorak, 28 Maj 2019 00:00

Policija Kosova: Hapšenja Albanaca i Srba zbog organizovanog kriminala

Ocijeni...
(0 glasova)

kosovoPredsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti nakon akcije hapšenja u Mitrovici.

U akciji Policija Kosova (PK) i Policijskog inspektorata Kosova (PIK) po nalogu Osnovnog suda u Prištini za pritvaranje nekoliko policijskih službenika i građana osumnjičenih da su kriminalna grupa ranjen je jedan pripadnik i uhapšeno pet osoba, javljaju prištinski mediji, dok Tanjug javlja da je uhapšeno 13 pripadnika Policije Kosova srpske nacionalnosti. Među uhapšenima ima i albanskih pripadnika Policije Kosova, prenosi Beta.

Radiotelevizija Srbije javila je ranije da je zbog upada specijalnih jedinica ROSU na sjever, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije stavilo je u stanje pune pripravnosti specijalne i posebne jedinice policije, potvrđeno je Tanjugu u MUP-u.

Tokom akcije u Zubinom Potoku je ranjen jedan pripadnik PK-a koji je medicinski zbrinut u bolnici u južnom dijelu Mitrovice i prema informacijama medija on je van životne opasnosti.
Akcija hapšenja

Akciju hapšenja započela je u ranim jutarnjim satima danas, a akcija je rezultat višemjesečne istrage PK-a i PIK-a koji je vodilo Specijalno tužilaštvo Kosova.

"Istraga je imala za rezultat uključivanje nekoliko policijskih zvaničnika i nekih građana u organizaciju i učešće u kriminalnoj grupi u vezi sa krivičnim djelima ilegalna trgovina robom, zloupotreba službenog položaja, davanje mita i zabranjena trgovina", navodi se u saopćenju Policije Kosova.

U saopćenju se navodi da "uprkos oružanom otporu na sjeveru Mitrovice, policijska operacija se nastavlja, uključujući i hapšenja i kontrolu nekoliko lokacija što imaju za rezultat oduzimanje relevantnih dokaza uključujući i oružje dugih cijevi".

Policija Kosova je saopćila da se akcija koja se realizira na sjeveru Kosova ne odnosi na slučajeve ubistva policijskog specijalca Envera Zymerija i političara Olivera Ivanovića, prenosi Anadolija.

Više detalja o akciji će biti dato na konferenciji za medije na kojoj će govoriti predstavnici tužilaštva, Policije i PIK-a.

Specijalne jedinice Policije Kosova, ROSU, uhapsile su do 8.30 sati 13 Srba, pripadnika kosovske policije na sjeveru Kosova, rečeno je Tanjugu u dobro obavještenom izvoru.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je izjavio da akcija Policije i Policijskog inspektorata Kosova na sjeveru ima za cilj jedino ostvarivanje zakona i ništa drugo, i pozvao Srbe na mir.

Akcija je protiv osoba uključenih u ilegalnu trgovinu, organizirani kriminal i druga kriminalna djela, napisao da je on na Facebooku.

"Neke od osoba uključenih u ta djela su i službenici Carine, Policije, ali i obični građani. Kao premijer potvrđujem da se radi o provođenju zakona i ničega drugog. Pozivam Srbe da sačuvaju mir i poštuju zakon", napisao je Haradinaj.

U Zubinom Potoku mještani su na magistralnom putu zapalili gume kako bi spriječili kosovske policajce da odvedu uhapšene, prenosi Beta.

Na sjeveru Kosova i dalje se čuju sirene.

Građani se okupljaju u centru grada, a atmosfera je napeta.

Reporter TV Prve javio je da je jutrošnja akcija specijalnih kosovskih jedinica počela u 6.10 u dijelu Mitrovice koji se zove Bošnjačka mahala.

Sirene za uzbunu

Odmah su aktivirane sirene za uzbunu u sjevernom dijelu Mitrovice, koje su se čule i u trenutku javljanja reportera TV Prve. Prema njegovim riječima, građani tog dijela Mitrovice veoma su uznemireni.

Također, prema informacijama TV Prve rano jutros izvedena je još jedna akcija pripadnika ROSU, u mjestu Rudari, u općini Zvečan.

Direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić rekao je za Radioteleviziju Srbije da su jedinice ROSU, naoružane do zuba, upale na sjever Kosova sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao predsjednik Aleksandar Vučić.

Đurić je naveo da su se čuli i pucnji i da postoje informacije o uhapšenima. Kako je dodao, situacija je dramatična.

(Agencije)

Procitano 3110 puta

S5 Box