Vijesti iz regiona
nedjelja, 01 Septembar 2019 00:00

Šta dolazak Palmera znači za BiH, Dodikove opstrukcije, Vučića i Rusiju

Ocijeni...
(0 glasova)

balkanZamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Matthew Palmer novi je specijalni predstavnik SAD za Balkan.

"U toj ulozi, Palmer će predvoditi napore da se ojača američko diplomatsko angažovanje u pružanju podrške miru, stabilnosti i prosperitetu u regionu i fokusu na integraciju Zapadnog Balkana u zapadne institucije", naveli su iz State departmenta, saopštavajući odluku o njegovom imenovanju.

Dugogodišnji bh. političar Miro Lazović za Vijesti.ba kaže da je imenovanje Palmera za specijalnog izaslanika američke administracije za Zapadni Balkan optimistična vijest.

"Amerikanci su konačno shvatili da moraju pojačanim angažmanom biti prisutni na ovom prostoru, prije svega zbog odnosa Srbije i Kosova, ali i zbog prilika unutar BiH", ističe Lazović.

Prema njegovim riječima, opstrukcije i blokade američkih projekata - Dejtonskog i Vašingtonskog sporazuma - koje dolaze ne samo iz BiH od strane lidera SNSD-a Milorada Dodika, nego i zbog miješanja iz regiona, pa i Rusije, signal su da američka administracija mora biti puno prisutnija na prostoru Zapadnog Balkana.

"Za BiH dobar je znak da američka administracija neće dozvoliti opstrukciju prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, odnosno prema putu BiH u evroatlantske integracije, što u kontinuitetu provodi Dodik u dogovoru sa predsjednicima Srbije i Rusije Aleksandrom Vučićem i Vladimirom Putinom", zaključuje Lazović.

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99 Adil Kulenović uvjeren je da imenovanje Palmera za specijalnog predstavnika SAD-a predstavlja značajan američki doprinos ukupnom miru i stabilnosti na Balkanu.

"Riječ je o najvećoj državnoj sili na svijetu koja u značajnoj mjeri determiniše brojne procese i odnose, bez obzira na to da li nam se na emotivnom planu dopada ili ne dopada pojedinačni konkretni postupci. Kada je riječ o interesima cjelokupnog Balkana, Palmerovo imenovanje će značiti, htjeli to lokalni politički lideri ili ne, uozbiljavanje i stabilizaciju stanja na Balkanu, pogotovo u čvršćem opredjeljenju ka izgradnji stabilnog mira", pojašnjava Kulenović u razgovoru za Vijesti.ba.

On vjeruje da će u budućnosti biti mnogo špekulacija u vezi sa Palmerovim angažmanom, te simpatijama i antipatijama, te eventualnim stereotipima u prošlosti, ali da će to ipak biti u drugom planu.

"Jer nije riječ o nekoj sili koja ne vodi računa ne samo o lokalnom ambijentu, nego i o globalnim gibanjima u Evropi, te Evrope u kontekstu realne pozicije u vezi sa Rusijom, Kinom i drugim novim igračima na svjetskoj političkoj sceni", pojašnjava naš sagovornik.

Matthew Palmer, američki diplomatski veteran, dobar je poznavalac prilika na Zapadnom Balkanu, te snažan zagovornik EU i NATO puta BiH.

U nedavnim medijskim istupima pružio podršku je zahtjevu članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića da žele dogovor o podnošenju ANP kao dio sporazuma o formiranju vlasti.

"Postoji dogovorena politika na državnom nivou koja podržava i put ka EU i put ka NATO-u. Ne vjerujemo da su ti putevi na bilo koji način kontradiktorni, upravo suprotno. Komplementarni su. U suštini, reforme koje su dio NATO procesa podržavale bi reforme koje su potrebne da i BiH krene prema EU. Država je ta koja odlučuje o brzini i opsegu angažmana s NATO-om kao institucijom. Važno je, kako mi na to gledamo, da se ANP preda, kako bi BiH mogla biti partner NATO-u u promovisanju reformi u odbrambenom i sigurnosnom sektoru. NATO donosi puno toga i može pomoći BiH da ojača svoje sposobnosti u ovim vrlo važnim područjima. I smatramo da će te reforme olakšati napredak ka članstvu u EU", rekao je tom prilikom Palmer.

(Vijesti.ba)

Procitano 2599 puta

S5 Box