Vijesti iz regiona
nedjelja, 22 Mart 2020 00:00

Državni vrh RH izdao upute građanima, borba s virusom i potresom

Ocijeni...
(0 glasova)

plenkovic1Zbog snažnih potresa koji su jutros uzdrmali Zagreb održan je hitan sastanak državnog vrha.
''Jutrošnji potres je bio najjači u zadnjih 140 godina. Pozivamo sve građane na oprez. Mi ćemo za sada preporučiti da svi budu izvan zgrada'', poručio je premijer Andrej Plenković nakon sastanka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

''Nema potrebe za velikim odlascima na benzinske crpke. Imali smo dvije kontradiktorne poruke, prvo ostanite doma, a onda je bio potres. Seizmolozi će reći što struka ima reći o potresima i dodatnim podrhtavanjima. Intenzivirat ćemo sve aktivnosti i upravljat ćemo ovom krizom, kao i krizom oko koronavirusa. Molimo sve građane da slušaju isključivo Stožer'', naglasio je premijer, prenosi rtl.

Dodao je da su angažirane vojska i sve službe Grada Zagreba da krenu u raščišćavanje šteta po Zagrebu i nastojat će se da se što prije osposobe prometnice.

''Angažirat ćemo statičare da sukladno informacijama pregledaju zgrade. Nitko sada ne može znati koliko su oštećene zgrade, posebno starije. Poseban fikus bit će na bolnicama'', istaknuo je Plenković.

''Pregledat ćemo sve zgrade, moramo svi biti na oprezu i jedinstveni. Apeliram na sve sugrađane da budu bez panike i da budemo pribrani. Izvješćivat ćemo o svim sljedećim koracima. Nije ugodno ljudima koji su ispred kuća i vodimo računa da se zaštitimo i držite razmak. Oko 15 sati obavijestit ćemo vas o daljnjim koracima i stanju'', najavio je premijer koji će nakon ovoga kenuti obići grad kako bi vidio razmjere štete.

Na sastanku su sudjelovali i predsjednik Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i ministar obrane Damir Krstičević, prenosi rtl.

''Onaj tko zapovijeda je Vlada i stožer. Slušajte vijesti i informacije od nadležnih, a to su prije svega predsjednik Vlade i Stožer civilne zaštite. Sve drugo što slušate, možete zanemariti'', poručio je Milanović.

''Panika nije dobar saveznik, ali oprez je sada još potrebniji. Grad Zagreb će dati sve svoje resurse za rješavanje situacije. 80 posto Zagrepčana je u objektima s armiranom konstrukcijom i ja ih na svoju odgovornost pozivam da se vrate kućama. Ostalih 20 posto građana Zagreba koji su u kućama građene prije 1950., za njih ćemo vidjet kako ćemo ih zbrinuti'', poručio je Bandić.

(Vijesti.ba)

Procitano 1801 puta

S5 Box