Vijesti iz rubrike ''Aktuelno''
subota, 02 Novembar 2019 00:00

Rusija tvrdi: Abu Bakr al Baghdadi je bio američki izum

Ocijeni...
(0 glasova)

bagdadiMinistar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je kako je lider samoprozvane države Iraka i Levanta (IDIL) Abu Bakr al-Baghdadi bio američki izum.
Šef ruske diplomatije gostovao je na ruskom kanalu Rossiya 24, a tom prilikom se osvrnuo na smrt ISIL-ovog lidera Abu Bakra al-Baghdadija, koji je prošlog vikenda ubijen u američkoj vojnoj operaciji u Siriji.

"Baghdadi je bio američki izum. Naše Ministarstvo odbrane dalo je saopćenje o Bagdadiju. Želimo više informacija o tome. Naša vojska radi na pronalasku dodatnih dokaza i većinu onoga što SAD navodi (o smrti Baghdadija) još uvijek ne možemo potvrditi", rekao je Lavrov.

Osvrnuo se i na dešavanja nakon američke invazije na Irak.

"IDIL je počeo napredovati nakon ilegalne okupacije u Iraku, propasti iračke države i nakon što su Amerikanci počeli iz zatvora puštati ekstremiste. U tom smislu, Amerikanci, ako su to zaista učinili, eliminirali su nekoga čije su ranije rađanje i omogućili", naveo je Lavrov.

Američki predsjednik Donald Trump je u nedjelju, 27. oktobra, na konferenciji za novinare potvrdio da je Baghdadi ubijen.

"Uz Baghdadija je ubijen veliki broj njegovih boraca i pratilaca. Umro je nakon što je utrčao u tunel u kojem ga je čekala smrt i cijelim putem je cvilio, plakao i vrištao", kazao je Trump, prenosi Al Jazeera.

(Agencije)

Procitano 2923 puta

S5 Box