Vijesti iz rubrike ''Aktuelno''
četvrtak, 21 Novembar 2019 00:00

Delegacija EU: Očekujemo brz odgovor vlasti na šokantne prikaze iz Zavoda Pazarić

Ocijeni...
(0 glasova)

EUDelegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini oglasila se danas o navodima u vezi s lošim tretmanom štićenika Zavoda u Pazariću.
"U trenutku obilježavanja Svjetskog dana djeteta i 30. godišnjice Konvencije o pravima djeteta, čija je potpisnica i Bosna i Hercegovina, Ured Evropske unije u BiH je zgrožen šokantnim prikazima navodnog lošeg tretmana djece i odraslih štićenika Zavoda u Pazariću. Očekujemo od nadležnih vlasti da bez odlaganja temeljito istraže ove navode i osiguraju brz i adekvatan institucionalni odgovor. U međuvremenu je izuzetno važno osigurati odgovarajuću dodatnu brigu za korisnike Zavoda u Pazariću, jednako kao i za korisnike usluga svih ostalih institucija za zbrinjavanje", saopćili su.

Zaštita i promocija prava djeteta i osoba s invaliditetom su, kažu, obaveza i odgovornost nadležnih vlasti i institucija u BiH. Sistematsko rješenje za osiguranje jednakog pristupa socijalnoj zaštiti i uslugama za djecu s različitim sposobnostima trebaju uvesti nadležne institucije u cijeloj zemlji, poručili su iz Delegacije EU u BiH.

"Evropska unija će nastaviti da podržava BiH u naporima na transformaciji institucija socijalne zaštite i jačanju modela alternativne socijalne skrbi utemeljenih u zajednici za djecu bez roditeljskog staranja i djecu i odrasle s invaliditetom", navode iz Delegacije EU.

(Vijesti.ba)

Procitano 2528 puta

S5 Box