Vijesti iz rubrike ''Aktuelno''
ponedjeljak, 18 Maj 2020 00:00

Koronakriza: Da li će gastarbajterima sa Balkana biti teže da dođu u Njemačku da rade?

Ocijeni...
(0 glasova)

njemacka6Mogućnost za dovođenje niskokvalificirane radne snage sa Zapadnog Balkana ograničena je do kraja ove godine, a bilo je planirano da se produži.

Njemačke vlasti bi trebale razmotriti produženje takozvanog balkanskog pravila za dovođenje niskokvalificirane radne snage sa Zapadnog Balkana, ali je, uslijed epidemije novog korona virusa, došlo do konflikta u vladajućoj koaliciji.

Mogućnost za dovođenje radne snage sa Zapadnog Balkana ograničena je do kraja ove godine, a bilo je planirano da se produži, što sada osporavaju političari iz redova Kršćansko demokratske unije (CDU) i Kršćansko socijalne unije (CSU), tvrdi njemački javni servis ZDF.

Ukazuje se da političari iz CDU/CSU kancelarke Angele Merkel postavljaju pitanje da li Njemačka može i dalje prihvatiti desetke hiljada niskokvalificiranih radnika sa Zapadnog Balkana.

S druge strane, prije svega građevinski sektor treba radnu snagu sa Zapadnog Balkana.

Felix Pakleppa iz Centralnog saveza njemačkog građevinarstva kazao je da će bez radnika sa Zapadnog Balkana doći do problema u tom sektoru.

Radnici sa Zapadnog Balkana nemaju formalno kvalifikacije, ali često imaju dugogodišnje iskustvo, a takva stručna radna snaga nedostaje tržištu rada Njemačke.

Svi ti argumenti, dodaje javni servis, u doba krize više nisu privlačni.

Glasnogovornik za unutrašnjopolitička pitanja CDU/CSU Mathias Middelberg ističe da je došlo do rasta nezaposlenosti u Njemačkoj i da sada ne smije doći do “paušalnog” produženja ovog pravila za radnike sa Balkana.

Opoziciona desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) pozdravlja ovaj stav konzervativaca i kaže da je to “pravilo” i bez korona virusa “ludilo”.

Međutim, Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD), druga članica vladajuće koalicije, insistira na produženju ovog pravila.

Neizvjesno ‘balkansko pravilo’

Zastupnica Ute Vogt naglašava da je to pravilo veliki uspjeh.

“Prihvatili smo da je Njemačka zemlja imigracije i koalicioni partner ne bi to svaki put trebali dovoditio u pitanje”; poručila je ona.

Međutim, i unutar konzervativaca postoji različiti stav te je “krilo” koje se bavi radnim pravom i građevinarstvom pozitivnije prema produženju pravila.

Na prvom sastanku zastupničkog kluba ove sedmice je, prema informacijama ZDF-a, postignut osnovni dogovor o produženju “balkanskog pravila”, ali uz snažno ograničene uslove.

Zbog tih ograničenja, prognozira se dalja svađa u koaliciji i neizvjesno je produženje pravila.

(Agencije)

Procitano 1607 puta

S5 Box