Vijesti iz rubrike Scitech
utorak, 28 Juli 2020 00:00

Germin potvrdio hakerski napad koji je srušio brojne sisteme

Ocijeni...
(0 glasova)

garminKompanija Garmin je putem Twittera zvanično potvrdila da je pretrpjela veliki hakerski napad koji je srušio brojne sisteme.
GPS tehnološki gigant je u procesu uspostavljanja svojih sistema nakon prošlosedmičnog hakerskog napada. Garmin se bavi proizvodnjom fitness trackera, pametnih satova i drugih GPS i nosivih uređaja.

Napad se dogodio u četvrtak 23. jula te je srušio brojne Garminove sisteme.

"Mnoge od naših online usluga su prekinute, a uključuju funkcije web stranica, podršku korisnicima, aplikacije i komunikacije kompanije", navodi se u saopćenju.

Korisnici nisu mogli koristiti Garmin Connect koji im omogućava da prate svoje aktivnosti, a nije bilo moguće ni preuzeti Garminove aplikacije. Hakerski napad je također utjecao na Garminov GPS softver, flyGarmin i Garmin pilot aplikaciju.

Također, korisnici nisu mogli kontaktirati Garmin jer su email, telefon i online chat sistem bili izvan funkcije. Radi se o globalnom hakerskom napadu, piše Mashable.

Garmin trenutno pokušava osposobiti svoje sisteme, a očekuje se da će se situacija normalizovati u narednih nekoliko dana. Kompanija ima problem s ransowareo poznatim kao WastedLocker. Ovaj novi tip hakerskog napada se povezuje s ruskom hakerskom grupom Evil Corp. Na ovaj način hakeri traže otkupninu u stotinama, hiljadama pa i milionima dolara ili Bitcoina.

(klix.ba)

Procitano 1099 puta

S5 Box