Vijesti iz rubrike Scitech
subota, 24 Juli 2021 00:00

Na ovom ostrvu žive samo četiri stanovnika

Ocijeni...
(0 glasova)

Ni mnogi Nijemci ne znaju šta to maleno imaju u svojoj zemlji u čiju veličinu i moć vjeruju od davnina. Riječ je o njihovom najmanjem naseljenom ostrvu. Zove se Vilhelmštajn, nalazi se na velikom jezeru Štajnhuder i ima samo četiri stalna stanovnika. Ipak je i po nekim drugim obilježjima zaslužilo da se spominje na stranicama novina i turističkih prospekata.

Engleska štampa cinično je opisala ovu minijaturu od ostrva, koje se prostire na samo 12,5 hiljada metara kvadratnih, kao navodnu “kopiju Maldiva” na kojoj se čak može provesti i godišnji odmor gotovo kao na svjetski poznatom arhipelagu na dalekom okeanu.

Do ostrva se stiže kolektivno brodićima ili u iznajmljenim jedrilicama, a plovidba u oba pravca traje ukupno oko sat vremena. Sve jedrilice i brodići pristaju u luci, a dnevni gosti se pred kraj dana polako vraćaju brodićima u hotel na obali jezera. Najljepši dio dana na ovom placu od ostrva je u vrijeme zalaska sunca. Idilično ostrvce ostaje pusto i četiri stanovnika tada imaju vremena da sjednu i opušteno sami popiju pivo bez turista i gužve.

Ko krene na Vilhelmštajn sa namjerom da se ludo provede kao recimo negdje na španskoj obali – promašio je metu. Na ostrvu nema galame ni opijanja jer je publika uglavnom starija i željna mira i tišine. A toga tamo ima u izobilju.

(Avaz.ba)

Procitano 622 puta

S5 Box