Vijesti iz rubrike Scitech
ponedjeljak, 26 Juli 2021 00:00

Otkrivena unutrašnjost Marsa

Ocijeni...
(0 glasova)

Zemljotresi na Marsu koje je zabilježila NASA-ina robotska sonda InSight pomogli su naučnicima u otkrivanju anatomije Marsa te sada imaju saznanja o veličini jezgre s tekućim metalom, debljini kore i plaštu Crvenog planeta.

Ovosedmična otkrića dovela su do boljeg razumijevanja unutrašnje strukture Marsa te do nekoliko iznenađujućih saznanja. Između ostalog, potvrđeno je da je središte te planete rastaljeno, prenosi NASA.

 
NASA-ina sonda InSight, koja se spustila na površinu Marsa 2018. godine, zabilježila je više od 700 marsotresa umjerene snage.

Seizmički valovi razlikuju se po brzini i obliku dok prolaze kroz različite materijale unutar planeta, te su InSightovi instrumenti mogli snimiti obrise unutrašnjosti Marsa.

- Prvi put imamo saznanja o veličinama temeljnih strukturnih elemenata Marsa - kazao je Brus Benert (Bruce Banerdt), NASA-in geofizičar i voditelj misije InSight.

Otkriveno je da je promjer jezgre Marsa oko 3.660 km, što znači da je veći i ima manju gustoću nego što se ranije smatralo. Sastoji se uglavnom od željeza i nikla, a lakši elementi poput sumpora, kisika, ugljika i vodika zauzimaju neočekivano veliki udio.

- Ova studija šansa je koja se ne ponavlja. Naučnicima su trebale stotine godina da izmjere Zemljinu jezgru, nakon misija Apollo trebalo im je 40 godina da izmjere Mjesečevu jezgru. InSightu su trebale samo dvije godine da izmeri Marsovu jezgru - rekao je Simon Stähler sa švicarskog istraživačkog sveučilišta ETH Zurich, vodeći autor temeljnog rada

Kora Marsa je dosta različita od Zemljine. Kora našeg planeta je podijeljena na ploče koje se mogu kretati preko unutrašnjeg sloja (plašta). Na nekim mjestima ispod okeana, kora se neprestano obnavlja.

- Na Marsu ne postoji aktivna tektonika ploča te se tamo ništa slično ne dešava. To znači da je kora Marsa vrlo stara - izjavila je seizmologinja Brigitte Knapmeyer-Endrun s njemačkog Sveučilišta u Kölnu.

Otkriveno je da je prosječna globalna debljina kore između 24 i 72 kilometara.

Plašt Marsa, smješten između kore i jezgre, proteže se otprilike 1.560 kilometara ispod površine. Njegov je sastav drugačiji od Zemljinog te su ova dva planeta prije više od 4,5 milijardi godina nastala od različitog materijala.

Promjer Marsa je oko 6.791 kilometara, a Zemljin iznosi oko 12.755 kilometara.

Nova otkrića omogućit će testiranje teorija o formiranju planeta, zaključio je Banerdt.

(Avaz.ba)

Procitano 561 puta

S5 Box