Vijesti iz rubrike Scitech
srijeda, 18 Avgust 2021 00:00

Napravljen robot koji ide po okeanu i sakuplja smeće

Ocijeni...
(0 glasova)

Zaštita životne sredine je uvijek aktuelna tema, jer zagađenost, kao sve prisutniji problem modernog doba, ne samo što ostavlja posljedice na prirodu, već veoma štetno djeluje i na zdravlje ljudi. 

Poseban problem je otpad koji završava u morima i okeanima i tako uništava floru i faunu. Opće je poznato da se velika količina mikroplastike taloži na morskom dnu.

Najnovija računica otkriva da u okeane svake godine, uglavnom preko rijeka, uđe od četiri do 12 miliona tona plastičnog otpada.

U pomoć ovih dana stiže i vještačka inteligencija.

Tako bi nova generacija robota “Jellyfishbot” mogla ovaj problem da ublaži, budući da se „hrani“ upravo otpadnim materijama.

Roboti su nastali u kompaniji IADYS, a dizajnirani su tako da uklanjaju otpad iz vode. Već se testiraju u petnaest francuskih luka, uskoro stižu i u druge djelove Evrope, a potom i u Aziju.

“Jellyfishbot” može da pluta, a veliki je koliko i prosječan putnički kofer. Otpad sakuplja uz pomoć velike mreže, a može da se uvlači i u uzane prolaze i prostor između brodova.

Otpad se najviše zadržava u brodskim pristaništima, pa su ovakvi „vodeni usisivači“ dragocjeni u čišćenju takvih prostora.

Na taj način se sprečava da se štetne materije šire dalje, što je važna mjera u zaštiti mora i okeana, u kojima godišnje završe velike količine plastike i drugih materijala koji u vodama ostaju godinama, čak i vijekovima.

(Avaz.ba)

Procitano 645 puta

S5 Box