Vijesti iz rubrike Scitech
ponedjeljak, 23 Avgust 2021 00:00

Šri Lanka zabranjuje jahanje slonova u pijanom stanju

Ocijeni...
(0 glasova)

Slonovi u zatočeništvu u Šri Lanki dobiće svoju biometrijsku ličnu kartu, a njihovim jahačima zabranjuje se konzumacija alkohola na poslu, stoji u novom zakonu o zaštiti životinja te ostrvske države.

Mnogi bogati stanovnici Šri Lanke, uključujući budističke monahe, posjeduju slonove kao kućne ljubimce kako bi pokazali svoj prestiž, ali česte su i prijave o lošem tretmanu prema tim životinjama.

Cilj novih mjera je zaštita njihove dobrobiti. Uvedene su stroge regulacije rada sa slonovima, kao i obaveza njihovog dnevnog kupanja u trajanju od dva i po sata. Službeni podaci pokazuju da na Šri Lanki ima oko 200 slonova u zatočeništvu, dok ih je na slobodi oko 7500.

Novi zakon predviđa da svi vlasnici slonova moraju imati njihove lične karte s ispisom njihove DNK. Zabranjuje se rad beba slonova i njihovo odvajanje od majki. Slonovi zaposleni u drvnoj industriji više ne smiju raditi duže od četiri sata, a zabranjuje se i rad noću.

Slonovi se više ne smiju koristiti u filmovima, osim u vladinim produkcijama i pod strogim veterinarskim nadzorom. U turizmu se zabranjuje jahanje slona više od četiri osobe, a oni koji ih jašu više ne smiju piti alkohol.

Vlasnici slonove moraju slati na pregled svakih šest mjeseci. Onima koji će kršiti novi zakon slonovi bi mogli biti oduzeti, a prijeti im i kazna od tri godine zatvora. Hvatanje divljih slonova na Šri Lanki je kažnjivo smrću, ali optužnice su rijetke.

(Avaz.ba)

Procitano 735 puta

S5 Box