Vijesti iz rubrike Sport
četvrtak, 16 Mart 2017 00:00

Nike obradovao muslimanke sportskom mahramom

Ocijeni...
(0 glasova)

hidzab3Nakon što je kompanija sportske odjeće Nike najavila izlazak Nike Pro Hijaba na tržište, kolekcije marama namijenjene sportašicama muslimankama, jedni su najavili bojkot brenda, a drugi su pohvalili ovaj potez.
Dizajnirale su je i testirale klizačica Zahra Lari i dizačica tegova Amna Al Haddad, a njihov cilj da je otkloni barijere koje muslimanke sprječavaju da se bave sportom. Iako se ˝hidžab˝ neće naći u prodaji do 2018. godine, izazvao je brojne reakcije, pozitivne i negativne.


Amna Al Haddad je na Instagramu poručila da razumije mješovite reakcije javnosti.

"Veliki brendovi u prošlosti nisu vidjeli potrebu ili tržište jer takmičenje s hidžabom nije bilo popularno i bilo je nečuveno vidjeti ženu da trenira, vježba ili se takmiči s hidžabom. Taj fenomen se nedanvo pojavio i mnogo je žena izrazilo potrebu ua tim i mnogi profesionalni sportisti su se borili za prava da se takmiče s maramom i da imaju jednako igralište. Veliki dečki sui primijetili naš utjecaj u sportskoj industriji i znaju da smo ovdje da ostanemo pa su se odlučili pridružiti zabavi i kreirati sportski hidžab", napisala je Amna.

Mnogi su se složili s njom i pohvalili Nikeov potez.

 

(Agencije)

Procitano 8710 puta

S5 Box